Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Smittan skenar i Indien – nya dystra coronarekord

Coronapandemin fortsätter att lamslå Indien. Det senaste dygnet har nya rekordsiffror uppnåtts: 38 000 rapporterade smittofall och nära 4 000 döda.

På torsdagen rapporteras 379 257 smittade och 3 645 dödsfall det senaste dygnet.

Totalt har landet 18,4 miljoner smittofall och 203 832 rapporterade döda, enligt landets hälsodepartement.

Situationen gör att krematorier och begravningsplatser i landet är överbelagda. På flera håll har veden tagit slut och man har tvingats hugga ned träd i parker. Människor rapporteras också arbeta 13 timmar per dag för att hinna med.

LÄS MER: Efter höga smittspridningen – nu stänger 20-miljonersstaden New Delhi ned

Jitender Singh Shanty, som dagligen överser drygt 100 kremeringar i östra Delhi, säger till The Guardian.

– Får vi fler kroppar måste vi kremera på gatorna. Det finns ingen mer plats här. Vi trodde aldrig att vi skulle se så fasansfulla scener, säger Jitender Singh Shanty.

Människor dumpar sina anhörigas lik

Jayant Malhotra, som företräder en organisation som bistår vid kremeringarna, säger till tidningen att människor börjat dumpa sina anhörigas lik vid krematorier innan de snabbt gett sig av.

– Det är hjärtskärande. En familj hade sex medlemmar och fem av dem dog med covid-19 på några dagar. Det är så sorgligt. Vi hade aldrig kunnat tro att så många skulle dö. Nu börjar krematoriemedarbetarna bli smittade. Förra veckan dog min ambulansförare, som hämtat sjuka och döda, efter att ha fått coronaviruset. Det slutar aldrig, säger han.

Mörkertalen beräknas dock vara stora i landet med drygt 1,3 miljarder invånare. Enligt CNN kan smittotalen vara upp till 30 gånger högre, vilket i så fall skulle innebära en halv miljard fall.

Sverige har erbjudit respiratorer

Experter beskriver den nya smittovågen som en perfekt storm skapad av låg vaccineringsgrad, stora politiska och religiösa sammankomster. och spridningen av nya virusmutationer. Den senaste veckan har sett över 300 000 nya smittofall dagligen.

LÄS MER: Kanada tvingas ändra coronastrategi efter folkstorm

Smittan har lett till överfulla sjukhus och brist på vatten, respiratorer och syrgas. Människor har gett sig ut på svarta marknaden för att leta syrgas åt sina anhöriga, till uppemot det tiodubbla priset.

Flera länder har erbjudit Indien hjälp, bland annat Sverige. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har erbjudit Indien 120 respiratorer.

Nu växer också kritiken i sociala medier mot landets premiärminister Narendra Modis förmåga att hantera situationen. Facebook har blockat hashtaggen #ResignModi – som uppmanar premiärministern att avgå, skriver The Guardian.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.