En spruta laddas med Covid-19 vaccin från AstraZeneca vid SUS vaccinationcentral i Malmö.
Nu pausar flera länder vaccineringen med doser från Astra Zeneca. Bild: Johan Nilsson/TT

Sju länder pausar vaccinering med Astra Zenecas vaccin

Danmark pausar vaccineringen med Astra Zenecas vaccin, enligt danska Sundhedsstyrelsen. Anledningen är att man utreder eventuella kopplingar till blodproppar. Nu väljer ytterligare fem länder att pausa vaccineringen, rapporterar Aftonbladet. Enligt Läkemedelsverket är det inte aktuellt att pausa i Sverige.

ANNONS
|

Bakgrunden till att Danmark nu pausar vaccineringen med vaccinet från Astra Zeneca är rapporter om allvarliga fall av blodproppar hos personer som fått det vaccinet, enligt danska Sundhedsstyrelsen.

Man kan i nuläget inte säga att det finns ett samband mellan blodproppar och vaccin, men det hela utreds.

Europeiska läkemedelsmyndigheten har nu inlett en utredning av vaccinet.

Sundhedsstyrelsens direktör Søren Brostrøm, säger i ett pressmeddelande att det här inte är ett lätt beslut. Att alla vaccin behövs.

– Men just för att vi vaccinerar så många måste vi också reagera i rätt tid när det finns kunskap om möjliga allvarliga biverkningar. Vi måste klargöra detta innan vi kan fortsätta använda vaccinet från Astra Zeneca.

ANNONS

Sex länder pausar

Nu står det klart att ytterligare fem länder i Europa pausar vaccineringen av Astra Zeneca-vaccinet, rapporterar Aftonbladet.

Utöver Danmark rör det sig om Österrike, Estland, Lettland, Litauen och Luxemburg.

Astra Zeneca skriver i en skritlig kommentar till TT att man är medveten om att Sundhedsstyrelsen undersöker rapporterna om biverkningar.

"Patientsäkerhet är högsta prioritet för Astra Zeneca. Tillsynsmyndigheter har tydliga och stränga effektivitets- och säkerhetskrav för godkännande av alla nya läkemedel, och det inkluderar COVID-19 Vaccin AstraZeneca. Säkerheten för vaccinet har studerats omfattande i kliniska fas III-studier, och peer-reviewed data bekräftar att vaccinet i allmänhet tolereras väl."

På Folkhälsomyndighetens pressträff på torsdagen säger Veronica Arthurson, enhetschef Läkemedelsverket att myndigheten följer utvecklingen noga.

– För närvarande finns det inget som talar för att Astra Zenecas vaccin ökar risken att få blodpropp, säger hon

Läkemedelsverket skriver till TT att det för Sveriges del inte är aktuellt att avbryta vaccineringen.

"Vi bedömer inte att det finns tillräckligt stöd för att avbryta vaccineringen med Astra Zenecas vaccin", skriver Veronica Arthurson i en kommentar till TT.

Pausas i 14 dagar

Som det ser ut nu är planen att vaccineringen i Danmark pausas i två veckor och en ny bedömning görs under vecka 12.

– Det är viktigt att betona att vi inte har valt bort Astra Zeneca-vaccinet, utan att vi sätter det på paus, säger Søren Brostrøm.

ANNONS

Enligt Søren Brostrøm finns det bra bevis för att vaccinet är både säkert och effektivt, men han påpekar att de måste reagera på rapporter om möjliga allvarliga biverkningar.

Astra Zeneca vaccinet

Astra Zenecas vaccin är ett av tre vacciner som är godkända i Sverige mot sars-cov-2, det vill säga det virus som orsakar covid-19.

Till skillnad från de andra två, Pfizer-Biontech respektive Moderna, är Astra Zenecas inte ett så kallat mRNA-vaccin.

I stället bygger tekniken på att en del av virusets arvsmassa förs in i cellen med hjälp av ett inaktiverat förkylningsvirus, som ursprungligen kommer från schimpanser, därav att Ryssland kallat vaccinet för ett "schimpansvaccin".

Två vaccindoser behövs. Rekommendationen är att den andra dosen ges 9—12 veckor efter dos nummer ett, enligt Folkhälsomyndigheten. Studier har visat ett bättre immunförsvar om det går längre tid mellan doserna.

TT

ANNONS