Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/3

Sjuåriga Jiris snilleblixt: handduk med hängslen

En mindre idérik person hade kanske suckat och hämtat en morgonrock i stället. Men inte sjuåriga Jiri Lindén från Finland. När handduken höll på att glida av efter ett bastubad tände han idélampan och designade ett nytt frottéplagg.

Problemet är känt för de flesta: man har virat handduken runt höften eller kroppen efter en dusch eller ett bad, men virar man inte hårt nog faller tygstycket ner till anklarna efter tre steg.

I sjuåriga Jiri Lindéns fall var det efter ett bastubad förra sommaren som han höll på att tappa handduken.

– Då sa han plötsligt ”tänk om man hade hängslen på handduken, då skulle den inte ramla ner”. Där föddes idén, berättar hans mamma Katja Lindén.

LÄS MER: Därför är Finland världens lyckligaste land

Att Jiri Lindén var flera årtionden yngre än de flesta egenföretagare sågs inte som något hinder. Katja Lindén tog kontakt med en bekant som är sömmerska och tillsammans utvecklade de prototyper av en handduk med hängslen. Jiri fick den första och snart hade hela familjen matchande plagg.

– När vi tyckte att ”nu känns den bra” sökte vi patent, säger Katja Lindén.

De ansökte om ensamrätten att få använda modellen i Finland vid finska Patent- och registerstyrelsen.

Uppmärksammat i Finland och Sverige

Familjen Lindén bor i Mellersta Finland, norr om staden Jämsä och det var den finska tidningen Maaseudun Tulevaisuus som först uppmärksammade Juris uppfinning. Snart kan fler ta del av den enkla men kreativa frottéskapelsen. Senare i år ska familjen, med Jiri i spetsen, börja sälja plaggen som de kallar "Iivari" (för män) och "Iita" (för kvinnor).

Jiri har fått en del medial uppmärksamhet tack vare hängselhandduken, hur känns det?

– Ja, det har ringt mycket, främst från Finland men också från Sverige. Det har varit omtumlande, vi var inte alls förberedda på att intresset skulle vara så stort. Klart Jiri är stolt, det är ju hans idé, samtidigt som det är lite pirrigt med uppståndelsen och intervjuerna, säger Katja Lindén.

Vad vill han jobba med i framtiden?

– Just nu är han inriktad på att sköta detta, han är ju redan vd, men samtidigt är han ju bara sju år, så det är många år kvar att bestämma sig.

LÄS MER: Finland har fått sin första vilda schakal

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.