Demonstranter har samlats utanför hovrätten
Demonstranter har samlats utanför hovrätten Bild: Privat

Sista rättegångsdagen för Hamid Noury i hovrätten

Idag hålls den sista hovrättsförhandlingen med Hamid Noury, som dömdes till livstids fängelse av Stockholms tingsrätt för folkrättsbrott förra året.

ANNONS
|

1988 avrättades uppemot 30 000 politiska fångar i Iran, efter att landets då högsta ledare Ruhollah Khomeini utfärdade en så kallad fatwa. Den innebar att alla som inte accepterade prästerskapets envälde skulle avrättas.

De som avrättades var framför allt människor som hade avsagt sig sin muslimska tro, eller hade vänsteråsikter. Hamid Noury som 2022 dömdes till livstids fängelse i en historisk folkrättsdom från Stockholms tingsrätt, arbetade då som åklagarbiträde. Tingsrätten slog fast att han hade varit delaktig i morden genom att bland annat läsa upp namnen på de som skulle föras till avrättning på ett av Irans fängelser. Han ska också ha följt fångarna fram till avrättningsplatsen.

ANNONS

Det var första gången någonsin som brott som den iranska regimen begått mot det egna folket togs upp i domstol.

Morteza hoppas på rättvisa för vännerna

Morteza Sadhegi förlorade två vänner under massavrättningarna i Iran 1988. Han är på plats för att följa den sista förhandlingsdagen i hovrätten.
Morteza Sadhegi förlorade två vänner under massavrättningarna i Iran 1988. Han är på plats för att följa den sista förhandlingsdagen i hovrätten. Bild: Privat

Hamid Noury överklagade domen till hovrätten, och under måndagen hålls den sista rättegångsdagen i Attunda tingsrätt i Sollentuna, dit rättegången flyttades från Svea hovrätt. Morteza Sadeghi från Borås har följt rättegången på plats. Hans två vänner, Amir och Nasir, avrättades båda av regimen 1988.

Han är hoppfull om att Hamid Noury kommer att dömas även i hovrätten.

– Jag tror på svensk rättvisa och jag hoppas att han som har dödat mer än 30 000 politiska fångar ska dömas. Alla de som har begått brott, oavsett vad och när, ska dömas, för att de har varit mot mänskliga rättigheter. Jag hoppas på den svenska rättvisan, jag tror och hoppas han ska dömas, säger han.

LÄS MER:Iranska rapparen Justina: regimen räds kulturen

LÄS MER:Mjukare straff mot slöjbrott på förslag i Iran

ANNONS