Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Senatorn Mitt Romney bryter inte sin linje

Han har hållit samma linje hela tiden. Donald Trump är olämplig som amerikansk president. Helt väntat röstar Mitt Romney för att fälla Trump i riksrätten. Moderata republikaner får råg i ryggen.

Det finns en rädsla bland republikanska senatorer och ledamöter i representanthuset att dra på sig Donald Trumps och hans sympatisörers vrede. Stormningen av Kapitolium och Trumps egna förklenande omdömen visar att oron är befogad.

Men en republikansk senator har inte ändrat uppfattning sedan Donald Trump gjorde entré i det republikanska startfältet inför presidentvalet 2016 – Mitt Romney. När andra hukade och knappt ens vågade försvara sig själva mot Trumps invektiv fördömde Romney språkbruket med vulgariteter och personangrepp.

Mitt Romney tillhörde också de som ville utreda Rysslandsspåret mot Trump, röstade som senator för riksrätt i Ukrainaskandalen och var den ende republikanen som ville fälla. Han röstade även för den andra riksrätten och att fälla Trump även här.

LÄS MER: NYT: Trump var illa däran i covid

En senator i mitten

Och det är som symbol för republikanernas mittfåra som Mitt Romney nu tonar fram sedan partiet djupt splittrats under Trumpåren. Inte så att Romney är en presidentkandidat inför framtiden att samlas kring, snarare är det bilden av ett mittenparti som han representerar.

Övervakningsfilmen där Romney får hjälp av en polis att undkomma mobben i Kapitolium sätter dock fokus på att det inte är ofarligt att tillhöra mittenfalangen i partiet.

Mitt Romney har en lång politisk karriär bakom sig. Han var republikansk guvernör i Massachusetts 2003-2007, deltog i de republikanska primärvalen 2008 och hoppade av men blev partiets presidentkandidat 2012. Han förlorade mot Barack Obama som sökte omval.

Han valdes som senator för Utah 2018. Därmed blev han historisk som bara en av tre politiker som lyckats väljas som guvernör för en delstat och som senator för en annan. Romney har även en framgångsrik tid som affärsman bakom sig och kallades in för att ekonomiskt rädda OS i Salt Lake City 2002 som hotades av konkurs.

Det var en bitter förlust för Mitt Romney då han besegrades av Barack Obama. Den sittande presidenten förlorade visserligen röster jämfört med 2008 men Romney klarade inte uppförsbacken.

LÄS MER: Ny video visar: Så nära kom mobben Pence

”Ursäkta om jag knuffar mig fram”

På valfältet var Romney försiktig och hade svårt att skapa entusiasm både kring sig själv och den republikanska politiken.

– Ursäkta om jag knuffar mig fram, sade han när han gick genom vår lilla skara som samlats på en parkeringsplats vid några affärer utanför Miami i Florida. Jag ska inte bli långrandig i hettan.

Vid det sista valmötet i Virginia kände han lite segervittring och manade alla i en fullsatt sportarena att rösta på honom.

– Men Barack Obama är också en bra person. Men jag har en politik som bättre passar Amerika.

Det var lite samma stil i det presidentvalet som John McCain mejslat ut fyra år tidigare. Mitt Romney vägrade att bli en del av smutskampanjen mot Obama där Donald Trump deltog och hävdade att Obama inte var född på Hawaii i USA utan i Kenya och i hemlighet muslim.

Hånades av Donald Trump

Romney anförde sin inre moraliska kompass och sin starka tro – han tillhör mormonkyrkan – när han förklarade varför han gick emot den eniga partilinjen i den första riksrätten mot Trump och valde att rösta för fällande dom. Trump hånade Romney för hans religiositet på segerfesten dagen efter i Vita huset.

Mitt Romney går sin egen väg i senaten men är ändå oftast lojal mot partilinjen. Han gör inga yviga utspel men ser till att delstaten Utah, som han representerar, inte hamnar i bakvattnet när ekonomiska anslag skall beslutas.

Och det är inte heller Mitt Romney som person som majoriteten av de republikanska väljarna drömmer om inför presidentvalet 2024. Romney är 73 år och säger att det är i senaten som han avser att fullfölja sin politiska gärning. Det är istället som symbol han fungerar för de som uppfattar sig som ”anständiga republikaner” när de vill sätta punkt för Trump-eran.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.