Den federala organisationen Secret service tar nu höjd för att Joe Biden, som tagit ledningen över president Donald Trump under senaste dygnet, vinner valet under fredagen.
Den federala organisationen Secret service tar nu höjd för att Joe Biden, som tagit ledningen över president Donald Trump under senaste dygnet, vinner valet under fredagen. Bild: Christopher Dolan

Secret service kraftsamlar – för att skydda Joe Biden

Joe Biden har tagit ledningen över Donald Trump i valet i USA. Nu börjar Secret service kraftsamla för att stärka skyddet runt Demokraternas presidentkandidat, skriver Washington Post.

ANNONS
|

Redan under fredagsmorgonen har Secret service, som bland annat har ansvaret för livvaktsskyddet för USA:s president och vicepresident, skickat förstärkningar till Wilmington i Delaware där Demokraternas presidentkandidat Joe Biden befinner sig, uppger Washington Post.

Den federala organisationen tar nu höjd för att Joe Biden, som tagit ledningen över president Donald Trump under senaste dygnet, vinner valet under fredagen.

Varken källor inom Bidens kampanjstab eller Secret service har velat bekräfta uppgifterna för tidningen.

Jämnt mellan Trump och Biden

Biden får dock inte det heltäckande skydd av Secret service-agenter som en tillträdande president brukar få, men det rör sig enligt Washington Post om en omfattning som ligger mycket nära den nivån.

ANNONS
Secret service-agenter runt Joe Biden i samband med ett tal han höll i oktober.
Secret service-agenter runt Joe Biden i samband med ett tal han höll i oktober. Bild: Andrew Harnik

Exakt när Secret service skulle skala upp skyddet till den högsta nivån är i dagsläget oklart.

Valet i USA har visat sig vara en nagelbitare och det har varit oväntat jämnt mellan de två kandidaterna, sett till vad många opinionsmätningar förutspått på förhand.

Kan hamna i besvärlig sits

Secret service brukar i regel kraftsamla resurser runt den tillträdande presidenten redan under valnatten, efter att den ena erkänt sig besegrad och den andra håller sitt segertal.

Om Biden vinner valet, men Trump inte erkänner sig besegrad kan det alltså sätta Secret service i en besvärlig sits. En sådan situation kan innebära att de måste skjuta på att stärka skyddet till mitten av december, då valresultatet bekräftas.

Den federala organisationen har hamnat i en liknande sits tidigare, vid valet 2000 mellan republikanen George Bush och dåvarande vicepresidenten Al Gore.

I 36 dagar fanns det ingen officiell tillträdande president eftersom båda sidor hade hamnat i låst läge på grund av utgången i Florida, som räknades om och sedan resulterade i en rättslig strid som fick avgöras i Högsta Domstolen.

Vid det tillfället fortsatte Secret Service att arbeta enligt praxis. Al Gore erhöll det skydd som en vice president i USA får, medan George Bush fick det mindre omfattande livvaktsskyddet som en presidentkandidat har.

ANNONS
ANNONS