Söndagens folkomröstning i Schweiz blev ett nej till de gröna förslagen. Arkivbild.
Söndagens folkomröstning i Schweiz blev ett nej till de gröna förslagen. Arkivbild. Bild: Benjamin Manser/AP/TT

Schweiz röstar nej till klimatåtgärder

Nej, nej och åter nej. Schweizarna har sagt sitt vid valurnorna – det blev nej till de omfattande klimatåtgärder som föreslogs – och nej till ett förbud mot syntetiska bekämpningsmedel.

ANNONS

51,6 procent av dem som röstade i söndagens val sade nej till ett lagförslag som skulle minska landets utsläpp av koldioxid, som därför inte kommer att införas. Lagförslaget hade tagits fram för att hjälpa landet att nå klimatmålen i enighet med Parisavtalet.

Schweiz klimatminister Simonetta Sommaruga beklagade valresultatet, då det enligt henne innebär att det kommer bli "mycket svårt" att nå klimatmålen om att halvera landets utsläpp fram till 2030.

– I dag blev det nej till att skydda klimatet, det blev nej till lagen som vi röstade om, säger ministern vid en presskonferens.

Schweizarna röstade även nej till ett förslag på ett totalförbud mot syntetiska bekämpningsmedel inom tio år, samt till ett förslag som skulle ersätta jordbrukare som valde att fasa ut eller minska användandet av bekämpningsmedel.

ANNONS

Under Schweiz system med direktdemokrati hålls folkomröstningar med några månaders mellanrum på nationell, regional och lokal nivå. Varje förslag från allmänheten kan tas till en nationell omröstning så länge det samlar minst 100 000 underskrifter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS