Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Premiärministrarna Petr Fiala (Tjeckien), Dimitar Kovacevski (Nordmakedonien) och Edi Rama (Albanien) skakar hand med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen när Nordmakedonien och Albanien inledde sina EU-förhandlingar i Bryssel i juli.
Premiärministrarna Petr Fiala (Tjeckien), Dimitar Kovacevski (Nordmakedonien) och Edi Rama (Albanien) skakar hand med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen när Nordmakedonien och Albanien inledde sina EU-förhandlingar i Bryssel i juli. Bild: Virginia Mayo/AP/TT

Samarbete ska öppna för EU-medlemskap

Albanien och Nordmakedonien började i juli förhandla om medlemskap i EU. För att öka chanserna till medlemskap i unionen har de två länderna börjat samarbeta.

På måndagen slöt ländernas premiärministrar Dimitar Kovacevski och Edi Rama ett avtal om att samarbeta i såväl ansökningsprocessen som om energi och infrastruktur.

– Nordmakedonien och Albanien är ett bra exempel på hur god grannsämja byggs, säger Kovacevski, och fortsätter:

– Det här samarbetet kommer att få stor betydelse, i synnerhet under den globala ekonomiska nedgången och energikrisen.

Till ett verkligt medlemskap lär det dock dröja. EU har en stor mängd villkor och krav som måste uppfyllas och ett 30-tal så kallade förhandlingskapitel ska gås igenom.

Sedan tidigare bedriver både Montenegro (sedan 2012) och Serbien (sedan 2014) formella förhandlingar om EU-medlemskap.

Senast EU utvidgades var när Kroatien blev medlem den 1 juli 2013.