Så ska republikanerna använda Kamala Harris – för att fälla Biden

Kamala Harris och hennes man jobbar mycket. Men vicepresidentparet når sällan igenom mediebruset. Nu vill republikanerna ändra på det. Och enda skälet är att ytterligare underminera president Joe Biden.

ANNONS
|

Kamala Harris är den första kvinnan och svarta personen på vicepresidentposten (hennes far är svart). Hon har även indisk bakgrund från sin mamma. Det var en sensation när hon utnämndes av Joe Biden och när de vann valet.

Harris stod till en början vid Bidens sida vid nästan alla framträdanden. Då var det strikta covidrestriktioner och möjligheten att röra sig både inom och utom USA var begränsad.

Men när begränsningarna försvann började även Biden och Harris att arbeta som presidenter och vicepresidenter vanligtvis brukar med skilda program och resor. Då försvinner ofta vicepresidenten ut i skuggan och får inte den bevakning – på gott och ont – som är reserverad för presidenten.

ANNONS

Viktigaste uppdraget

Kamala Harris viktigaste uppgift är, liksom alla hennes företrädares, att stå redo att ta över ämbetet om presidenten skulle falla ifrån. Det har hänt två gånger i modern tid, vid mordet på John F Kennedy 1963 och då Richard Nixon 1973 tvingades avgå på grund av Watergateskandalen.

I valkampanjer finns det en poäng med att välja en vicepresident som kan locka nya väljargrupper. En yngre i stället för en äldre, från en annan delstat än den egna eller som i Kamala Harris fall, svart och kvinna.

Men det är också ett vågspel att plocka in en vice som provat sina presidentvingar men inte lyckats i primärvalen. Kamala Harris misslyckades 2020 och föll tidigt ifrån. Men ofta är det just i detta fält av konkurrenter som den kandidat som vinner sitt partis nominering ofta väljer sin parhäst. Exemplen är många både bland Demokraterna och Republikanerna.

Lämplig bakgrund

Kamala Harris har en bra bakgrund för det ämbete som hon upprätthåller. Jurist och tidigare distriktsåklagare, vald till "justitieminister" i Kalifornien och därefter an av delstatens två senatorer i senaten i Washington DC. Hon är gift med den frånskilde advokaten Douglas Emhoff och kallas av hans vuxna barn kärvänligt för "Momala". Kamala och hennes man har dessutom ett omvittnat bra förhållande till hans exfru, filmproducenten Kerstin med svenskt påbrå.

ANNONS

Kamala Harris har ett fullspäckat program, att döma av vad som publiceras på vicepresidentens officiella hemsida. Mannen Doug arbetar halvtid med att representera USA som " second gentleman", en titel som är helt ny eftersom ingen man tidigare haft den rollen. Han gör egna framträdanden och resor och ibland även tillsammans med sin fru. Den andra halvan av tiden ägnar han åt att undervisa i juridik på Georgetownuniversitetet i Washington. Sin advokatpraktik har han för tillfället lagt åt sidan.

Det finns inte mycket negativt att plocka fram om vicepresidentparet Harris-Emhoff, utom möjligen att hon sedan föräldrarnas skilsmässa haft en fin relation till sin mor (som är död) men en sämre till sin numera 84-årige far som är född på Jamaica och professor emeritus på Stanforduniversitetet i Kalifornien. Hon har varit försiktig med att prata om honom (även i sin självbiografi "The Truth We Hold, An American Journey") och när hon vid något tillfälle nämnde honom offentligt undanbad han sig skriftligen att bli omtalad.

Svår uppgift för republikanerna

Det är inte enkelt för republikanerna att skapa skandalrubriker kring Kamala Harris. Men det är inte heller på det sättet som hon ska angripas. Tanken är i stället att framställa henne som en allmänt inkompetent vicepresident som – om olyckan är framme och Joe Biden blir sjuk eller dör – skulle kunna bli president. Biden är 80 år och överväger att ställa upp för omval 2024. Harris sade nyligen att hon gärna fortsätter som hans vicepresident.

ANNONS

Biden framställs redan av republikanerna – och särskilt av Donald Trump – som halvdement och oförmögen att klara jobbet. Under valrörelsen 2020 lanserade Trump öknamnet "Sleepy Joe", sovande Joe. Den kampanjen har pågått sedan dess och nu är det dags att framställa 58-åriga Kamala Harris som inkompetent och vars eventuella upphöjelse till president skulle innebära en fullständig katastrof för USA. Att klippa ihop nidbilder av hennes framträdanden är en del av strategin. På så sätt underminerar även Harris Joe Bidens möjligheter att vinna återvalet.

Mot den typen av kampanj är det svårt att värja sig. Särskilt när positionen som vicepresident inte har ett klart innehåll annat än att vara beredd om något skulle hända presidenten.

LÄS MER:Demokraterna tar sista senatsplatsen

LÄS MER:Demokrater undviker synas med Biden inför valet

LÄS MER:Efter Trumps svaga val – blickarna riktas mot DeSantis

ANNONS