Solveig och Gerde, 84 och 85 år, sitter på ett klassiskt ölkafé i Köpenhamn. De är för gamla för att bara sitta hemma under pandemin, menar de.
Solveig och Gerde, 84 och 85 år, sitter på ett klassiskt ölkafé i Köpenhamn. De är för gamla för att bara sitta hemma under pandemin, menar de. Bild: Olof Ohlsson

Så har äldre danskar hanterat pandemin

I Danmark har pensionärerna haft samma regler som resten av befolkningen under hela pandemin, medan äldre i Sverige särbehandlats.
– Vi vill inte vara hemma, bara sitta och ha tråkigt. Nej det går inte, säger 84-åriga danska Solveig.

ANNONS
|

I Sverige har personer över 70 år fått särskilda rekommendationer av Folkhälsomyndigheten och därmed regeringen. De slopades nyligen eftersom konsekvenserna, som depression och sömnsvårigheter, av att upprätthålla dem ses som för stora.

I Danmark har äldre fått följa samma regler som resten av befolkningen genom pandemin.

– Det är om man har vissa kroniska sjukdomar som gör att man är utsatt. I Danmark har man valt att säga att vi alla sitter i samma båt och att vi ska beskydda varandra, säger Katrine Lester, direktör för pensionärsföreningen Danska seniorer.

Men även om äldre i Danmark inte omfattats av speciella rekommendationer, så var det ändå många som valde att stanna hemma under våren, enligt Katrine Lester.

ANNONS

– Det var väldigt svårt under våren då allt var stängt och man inte kunde komma till sjukgymnast, bank och träning, säger hon.

Lättare under sommaren

Katrine Lester tillägger att det har varit lättare under sommaren då pensionärsföreningarna fick ekonomiskt tillskott från staten för att ha aktiviteter, som exempelvis utflykter. Och då många började träffa barn och barnbarn igen. Hon menar att det är lätt att testa sig och en del väljer därför att göra det för att sedan kunna träffa äldre familjemedlemmar.

Men bara för att det inte funnits rekommendationer riktade specifikt till de äldre, så har de känt av konsekvenserna av restriktionerna – eftersom skola och arbetsliv har prioriterats.

– Om det kommer ännu fler restriktioner så kommer de att gå ändå hårdare åt det offentliga liv som de äldre deltar i, som kultur- och föreningsliv, säger Katrine Lester.

När Danmark nu börjar stänga ner igen har många äldre blivit uppgivna eftersom de hoppats på att det värsta var över och bävar för en mörk och jobbig vinter. Men det finns ett förtroende för regeringens agerande, enligt Katrine Lester.

– De äldre i Danmark förstår i stort restriktionerna och sluter upp kring dem. De är glada för den danska regeringens hantering och jämför med Sverige och ser att vi har många färre döda i Danmark.

ANNONS

LÄS MER:Max tio får träffas i Danmark

”Vi har framtiden bakom oss”

GP gick ut för att prata med några danskar som ändå vågat sig ut till några av de många ölkaféerna i centrala Köpenhamn.

– Vi vill inte vara hemma, bara sitta och ha tråkigt. Nej det går inte, säger 84-åriga Solveig som sitter tillsammans med ett år äldre Gerde på Hviids Vinstue i närheten av Kongens Nytrov i centrala Köpenhamn.

Hon tillägger:

– Vi har framtiden bakom oss.

Solveig och Gerde har träffats och promenerat i en park under pandemin samtidigt som de hållit sig på avstånd från varandra. Men de undviker platser där många unga rör sig – de sprider mycket smitta menar de.

– Jag brukar äta lunch tillsammans med mina barn och barnbarn, det har jag fortsatt med. De har hållit mig uppe mycket, barnen och barnbarnen, säger Gerde och tillägger att corona fungerar som en stor broms i samhället, att det är mycket som blir framskjutet eller aldrig blir av.

Både Solveig och Gerde tycker att regeringen har gjort ett gott jobb, att det gjort så gott de kan under de rådande omständigheterna.

LÄS MER:Tre äldre: så fick de sina liv ödelagda av corona

Poul och Anneliese Philipsen är 64 år och träffar fortfarande barn, barnbarn och barnbarnsbarn.
Poul och Anneliese Philipsen är 64 år och träffar fortfarande barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Bild: Olof Ohlsson

Träffar fortfarande släkten

Köpenhamnsborna Poul och Anneliese Philipsen, 64 år, är pensionärer och sitter på Hvide lam vid Kultorvet. Och för dem har pandemin inte gjort jättestor skillnad, menar Poul.

ANNONS

– Vi träffar familjen, vi har en stor familj med barn, barnbarn och barnbarnsbarn, säger han och tillägger att det är besvärligt med bestämmelserna om munskydd.

Den rådande regeln är att munskydd ska bäras i restauranger av de som står upp eller går runt, medan sittande gäster kan ta av dem.

– De första två månaderna passade vi oss, vi träffade inte familjen och vi gick inte ut och åt, säger Anneliese.

Jacob Zachariasen och Sven Eiffel ser en tydlig skillnad i antal gäster på Eiffel bar i närheten av Christiania i Köpenhamn.
Jacob Zachariasen och Sven Eiffel ser en tydlig skillnad i antal gäster på Eiffel bar i närheten av Christiania i Köpenhamn. Bild: Olof Ohlsson

– Livet ska fan levas, man kan inte leva med restriktioner, men man kan dö av restriktioner, säger Jacob Zachariasen, 74 år, som är stammis på Eiffel bar och ägaren Sven Eiffels enda gäst när GP tittar in.

Jacob Zachariasen menar att livet har blivit bra mycket tråkigare med pandemin även om han själv inte valt att sitta hemma. Samtidigt har Sven Eiffel sett omsättningen, i hans bar sedan 20 år, sjunka med 75 procent.

– Utelivet 2020 i Köpenhamn, bara…, säger Sven och drar ett rakt streck i luften med handen.

LÄS MER:Tivoli i Köpenhamn firar Halloween - trots coronapandemin

ANNONS