Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ryska soldater vid en övning i Kaliningrad, Ryssland, april 2022. Alltfler rapporter om att ryska soldater vill bryta sina kontrakt i förtid kommer nu från Ryssland. Bild: Vitaly Nevar
Ryska soldater vid en övning i Kaliningrad, Ryssland, april 2022. Alltfler rapporter om att ryska soldater vill bryta sina kontrakt i förtid kommer nu från Ryssland. Bild: Vitaly Nevar

Ryska soldater vägrar strida i Ukraina – men fler vill ta deras plats

De trodde de skulle på övning – i stället var de på väg mot Kiev. Nu rapporteras att allt fler ryska soldater vägrar åka till Ukraina för att strida, och de säger sig ha blivit lurade av ledningen.

Antalet ryska soldater som vägrar strida i Ukraina ökar, vilket Ekot var först med att rapportera. Juristen Aleksej Tabalov, vars organisation Värnpliktshjälpen hjälper soldater med deras klagomål, säger till GP att önskan att bryta kontraktet med armén i förtid är ett "massfenomen".

– Uppskattningsvis har det funnits tusentals sådana fall, men det är samtidigt inget problem för militären. Det finns många som vill ta deras plats och få 200 000 rubel i månaden för ett korttidskontrakt i "specialoperationen", säger han.

Redan vid krigets start florerade uppgifter om att de ryska soldaterna inte visste vart de var på väg. De trodde att de skulle på övning, eller skydda trupperna i de av Ryssland nyligen erkända utbrytarrepublikerna. I verkligheten var de på väg mot Kiev. Samma sak berättade tillfångatagna ryska soldater som visades upp för omvärlden på presskonferenser i ukrainsk regi.

"De blev lurade"

Uppgifterna stärks av de berättelser som organisationen Värnpliktshjälpen nu tar del av.

– De tillfångatagna soldaternas uttalanden såg ut som ett falskt narrativ, men historien visar att det var sant: De här killarna blev lurade. Soldater som nu kontaktar oss bekräftar att de, kort före "specialoperationen" i Ukraina inleddes, fick höra att de skulle på övning i Belarus. I stället transporterades de till Ukraina och skickades direkt ut i strid, säger Aleksej Tabalov.

– Jag tror att de första dagarna, på grund av den bristfälliga informationen, var de mest tragiska. De lämnades åt sitt öde. De första veckorna var också de värsta för den ryska armén, när det kommer till förluster.

Aleksej Tabalov. Bild: Privat
Aleksej Tabalov. Bild: Privat

För de soldater som befinner sig i Ryssland är det är det enligt Aleksej Tabalov bara att packa väskan och lämna militären. Det finns inga möjligheter för myndigheterna att straffa dem.

– Soldaterna är skrämda. De fruktar exempelvis att ställas inför krigsrätt, att sättas i fängelse 25 år eller att avrättas. Men inget av detta kan hända. Det kan inte bli krigsrätt eftersom det inte finns något krig. Det kan inte bli avrättningar, för Ryssland har inget dödsstraff. Och man kan inte få 25 års fängelse för det finns ingen sådan lag som kan tillämpas här. Det finns berättelser om personer som bara åkte hem och bröt sina kontrakt, men det finns också de som är rädda. Bland våra soldater är rädslan för auktoriteter många gånger större än rädslan för att dödas i kriget.

Alla kan inte lämna

Men alla kan inte lämna kriget. De som redan befinner sig i Ukraina kan, enligt Aleksej Tabalov, i teorin avbryta sina kontrakt, men i praktiken går det inte. De kan själva inte ta sig hem till Ryssland, och deras klagomål tas inte i beaktande.

– De hålls på ett sätt gisslan. Det här är den mest problematiska kategorin. De skulle i teorin kunna bryta sina kontrakt, men i praktiken går det inte eftersom de befinner sig i stridszonerna på ukrainskt territorium.

Varför vill dessa soldater bryta sina kontrakt?

– De som har sett vad som sker där med sina egna ögon, har ingen motivation till att strida. Och varför strida? De som är smartare förstår att det här är ett orättvist och obegripligt krig. Vem ska befrias från vem? Om man fruktar för sitt liv, varför offra det? För Vladimir Putins geopolitiska önskningar?

Anastasija Paltjyk bidrog till rapporteringen.

LÄS OCKSÅ: Rysk gymnast avstängd för krigssymbol

LÄS OCKSÅ: Tvivel hörs i rysk tv – "ingen slump"

LÄS OCKSÅ: Ryssland: Nästan 1 000 har lämnat Azovstal

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.