Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid en presskonferens efter mötet med Nato-Ryssland-rådet. Bild: Olivier Matthys
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid en presskonferens efter mötet med Nato-Ryssland-rådet. Bild: Olivier Matthys

Ryska krav avvisas – Nato stängs inte för nya medlemmar

Ryssland fick ett klart budskap från Nato: Försvarsalliansen stängs inte för nya medlemmar. Därmed fortsätter krisen utan en öppning som kan minska spänningarna.

Med mötet i Schweiz på måndagen mellan Rysslands och USA:s biträdande utrikesministrar inleddes tre omgångar i veckan av krissamtal under oro för en ny invasion i Ukraina. Den ryska presidenten Vladimir Putin kräver en ny säkerhetsordning i Europa och att Nato inte vidgas österut. Utfästelser om att de tidigare Sovjetrepublikerna Georgien och Ukraina kan beredas inträde i Nato får inte infrias.

Mötet i Bryssel på onsdagen mellan de 30 Nato-ländernas ambassadör och den ryska delegationen under ledning av Rysslands biträdande utrikesminister Aleksandr Grusjko och biträdande försvarsministern Aleksandr Fomin var det första i Nato-Ryssland-rådet sedan 2019. Västsidan upprepade budskapet att de ryska kraven inte är acceptabla och förhandlingsbara.

Nato är villig att prata med Ryssland om flera frågor. Men ryssarna tillåts inte lägga in något veto mot andra länders försvars- och säkerhetspolitiska ambitioner.

”Verklig risk för väpnad konflikt”

Efter fyra timmar samtal konstaterade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att att Moskva inte får diktera säkerhetsarrangemang till andra länder och skapa farliga inflytandesfärer.

– Det finns en verklig risk för ny väpnad konflikt i Europa, sa Jens Stoltenberg på en presskonferens

– Det finns betydande skillnader mellan Nato-allierade och Ryssland, sa han. Våra meningsskiljaktigheter kommer inte att vara lätta att överbrygga, men det är ett positivt tecken att alla Nato-länder och Ryssland satte sig runt samma bord och engagerade sig i väsentliga ämnen.

Våld – ett politiskt misstag

Trots att Ryssland har omkring 100 000 man i anfallsklara förband i närheten av den ukrainska gränsen förnekar Kreml att de planerar att invadera Ukraina. Däremot vill ryssarna ha bindande garantier för sin egen säkerhet. Det omfattar bland annat att Nato drar tillbaka styrkor från central- och östeuropeiska nationer som anslöt sig till alliansen efter Sovjetunionens upplösning och kalla krigets slut.

Enligt Jens Stoltenberg skulle all användning av våld vid ett nytt ryskt angrepp mot Ukraina vara ett allvarligt politiskt misstag som Ryssland skulle betala ett högt pris för. En åtgärd kan bli att Nato sätter in ytterligare trupper till allierade i öster, längs gränserna mot Ryssland.

Nato är däremot redo för samtal med Moskva om vapenkontroll, utplacering av robotar och förtroendeskapande åtgärder. Ryssland hade bett om tid att komma tillbaka med ett svar på detta, enligt Jens Stoltenberg.

Veckans nästa möte för Ryssland är i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, i Wien.

LÄS MER: Putin stärks efter oron i Kazakstan

LÄS MER: ÖB: ”Vi kan inte utesluta någonting i det här skedet”

LÄS MER: Expert: Ryssland förbereder sig på lång konflikt

LÄS MER: Hultqvist: ”Vi ska inte ge efter för rysk utpressning”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.