Ryska affischer pekar ut kända svenskar som nazister

Runt den svenska ambassaden i Moskva har busshållplatser utsmyckats med stora reklamaffischer där kända svenska kulturpersoner pekas ut som nazister. ”Vi är emot nazism, det är inte de”, står det på affischerna som den ryska organisationen ”Vår seger” ligger bakom.

ANNONS
|

De ryska affischerna kan ses som en desinformationskampanj från Ryssland, menar Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska Institutet. Bland annat har flera av affischerna satts upp i närheten av den svenska ambassaden i Moskva.

– Det här är ju ett sätt att svartmåla Sverige och vi kan nog förvänta oss mer sådant. Det är tydligt att detta kommer i samband med diskussionen om Nato, säger Hedenskog.

På den ena ryska affischen syns bland annat Astrid Lindgren, Ingmar Bergman och Ingvar Kamprad, med tillhörande kända citat från varje person där nazistiska referenser nämns.

På affischen står det på ryska:

ANNONS

Astrid Lindgren

Från barnboksförfattarens dagbok: ”Och om det nu ska vara såhär, så ropar jag hellre ”Heil Hitler” för resten av mitt liv än att ha ryssen här, i Sverige. Jag kan inte tänka mig något vidrigare”.

Ingmar Bergman

Från den svenska regissörens dagbok:

”… aldrig i livet har jag sett något som liknar denna demonstration av gränslös makt. Som alla andra har jag skrikit, som alla andra rätat ut armen, ylade som alla andra … På min födelsedag gav de mig en gåva – en bild på Hitler … jag hängde den över sängen, så den var framför ögonen hela tiden … så att jag lärde mig att älska honom lika mycket… och började älska honom.

”... under flera år var jag en anhängare av Hitler …”

Ingvar Kamprad

Från memoarerna av svenska entreprenören:

”Jag beundrade Hitler!”

”Jag var en nazist!”

De verkliga nazistkopplingarna

Men affischerna ger inte hela bilden. I en annan av Astrid Lindgrens dagböcker från 1940 skriver hon såhär om Hitler: ”Världens herre – vilddjuret i Uppenbarelseboken – en gång en liten okänd tysk hantverkare, sitt folks upprättare och (enligt min och mångas åsikt) ödeläggare och kulturskymningsmakare."

”Astrid Lindgren var, som alla vet, en engagerad anti-nazist. Affischerna är en del av en medveten desinformationskampanj och har ingenting med sanningen att göra”, skriver Olle Nyman, Astrid Lindgrens barnbarn, till SVT Nyheter.

ANNONS

I en intervju med Ingmar Bergman från 1999 tar han avstånd från sina tidigare kopplingar till nazismen.

”När koncentrationslägrens portar slogs upp ville jag först inte tro mina ögons vittnesbörd. Jag trodde det var propaganda från de allierade. När sanningen gick upp för mig blev chocken ohygglig”, sade Bergman enligt en artikeln som publicerats i SvD.

I Kulturnytt i P1 kommenterar Jan Holmberg, vd för stiftelsen Ingmar Bergman, de ryska påståendena.

– Jag tänker som jag tror att de allra flesta tänker, nämligen att det här känns väldigt typiskt för Rysslands agerande just nu. De griper efter halmstrån, säger han.

Han tillägger:

– Det har talats om Bergmans påstådda nazistsympatier då och då. Även om de är helt grundlösa kommer de upp ibland och det är inte konstigt att de har hittat dem.

2011 publicerades en bok av författaren Elisabeth Åsbrink som avslöjade att Kamprad under krigstiden hade så pass mycket engagemang med naziströrelsen att säkerhetstjänsten upprättade en akt över honom 1943. Även Kamprad har senare i livet uttryckt ånger för sitt engagemang.

Rysslands definition av ”nazism”

På en annan syns ett porträtt Gustaf V, som var Sveriges kung mellan 1907 och 1950, med en text som sägs vara tagen från ett brev som ska ha skickats till Hitler.

ANNONS

– Oavsett vilka eventuella kopplingar dessa personer har haft till nazismen så är det viktigt att komma ihåg att i Ryssland är numera nazismen som begrepp helt frikopplad från Förintelsen. Det är i stället en synonym för alla som är emot Ryssland. Att vara anti-ryss är i Ryssland i dag samma som att vara ”nazist”. Man använder därför nazismen på ett annat sätt idag och kapar helt nazismens historiska koppling till Förintelsen av 6 miljoner judar under andra världskriget, säger Jakob Hedenskog.

Även Sveriges Utrikesdepartement menar att nazist-beskyllningarna används mot de länder som riktar kritik mot Rysslands agerande.

Magdalena Andersson: ”Det är naturligtvis helt oacceptabelt”

”Vi är medvetna om affischerna. Vi har inte för avsikt att gå in i en offentlig polemik med den ryska organisationen ”Vår seger” som uppges ligga bakom affischerna. I Ryssland använder man sig återkommande av beskyllningar om ”nazism” mot länder och individer som riktar befogad kritik mot Rysslands agerande”, skriver UD i ett mejl till GP.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson kommenterade de ryska affischerna vid en pressträff i Berlin under tisdagseftermiddagen.

– Det är naturligtvis ett helt oacceptabelt sätt att agera, sa Magdalena Andersson under presskonferensen enligt Expressen, och fortsatte:

– Men det är viktigt att säga redan nu i den diskussion som vi har i Sverige att vi kan vara mål för påverkansoperationer från främmande makt. Det är viktigt att alla svenskar är medvetna om, och inte minst ni i journalistkåren, känner till att det finns en risk att främmande makt vill försöka påverka det svenska debattklimatet.

ANNONS

Moskvabon: ”Visar Sveriges antiryska och russofobiska hållning”

Utanför den svenska ambassaden i Moskva stannar Moskvabon Alexeij, 60 och tittar på affischen.

– Det som hände då händer nu också. De hatar oss nu, som de hatade oss då. Här ser du hans ord, kung Gustav V, de har visat sitt smutsiga ansikte. Jag säger det rakt ut, de är djur. Det är vad jag skulle vilja kalla dem, säger Alexeij.

Han får medhåll av Moskvabon Oleg, 70.

– Kungens citat visar Sveriges antiryska och russofobiska hållning. Min åsikt om affischerna spelar ingen roll. Vare sig jag gillar dem eller inte så är det sant, säger Oleg.

Inspirerats av svensk kampanj?

Affischerna utanför den svenska ambassaden är Moskva är inte den första provokativa kampanjen som satts upp utanför en ambassadbyggnad. I slutet av mars satte advokatfirman Asylbyrån upp en affisch på busshållplatsen vid den ryska ambassaden i Stockholm.

På affischerna stod det på ryska:

”Kära säkerhetstjänstarbetare och övriga anställda vid den ryska ambassaden.

Är det jobbigt för er att gå till arbetet? Känner ni skam i slutet av dagen?

Snart kanske det är för sent att hoppa av.

Kontakta oss för en konsultation om politisk asyl. Vi bjuder på kaffe!”

– Det fanns egentligen flera syften till att vi satte upp affischerna. Dels så var det en genuin uppmaning till de som arbetar på ambassaden att de kan hoppa av och att de inte behöver jobba där. Sen var det väl också ett sätt att visa stöd för ukrainare. Ungefär som alla som satt upp ukrainska flaggor utanför ryska ambassader runt om i världen, säger Daniel Carnestedt på Asylbyrån.

ANNONS

Den ryska kampanjen använder ju samma tillvägagångssätt som eran kampanj, även om budskapet är ett annat. Har ni fått några reaktioner efter att de ryska affischerna satts upp?

– Inte mer än att folk har kommenterat på sociala medier och sagt att ”nu svarar ryssarna”. Jag såg också ett blogginlägg från som publicerades sent i går kväll där någon uttryckligen skrev att nu har det kommit ett svar på våra affischer, säger Daniel Carnestedt.

Har någon kontaktat er efter att ni satte upp affischerna?

– Jag kan inte uttala mig om vilka som har eller inte har hört av sig, säger Carnestedt.

Anastasija Paltjyk och Julija Pris bidrog till rapporteringen.

LÄS MER:USA: Seg rysk framfart – annekteringar nära

LÄS MER:Lång mardrömsfärd från infernots Mariupol

LÄS MER:Historien bakom bilden på ryska flaggan vid 1 maj-demonstration

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS