Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ryska ambassaden i Stockholm reagerar med ilska på ett uttalande av utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.

Rysk ilska mot Margot Wallström

Ryssland skärper tonläget mot Sverige. Den ryska ambassaden i Stockholm kallar beslutet att utvisa en rysk diplomat för "oförlåtligt".

Stämningen är spänd mellan Ryssland och ett flertal länder efter nervgiftattacken mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i brittiska Salisbury i början av mars.

Ett stort antal ryska diplomater har utvisats från flera länder och Ryssland har svarat med samma mynt. Sverige har utvisat en rysk diplomat och fått en utvisad.

I torsdags diskuterade FN:s säkerhetsråd attacken i Salisbury. Inför mötet upprepade utrikesminister Margot Wallström (S) att Sverige står bakom Storbritannien i bedömningen att Ryssland är den enda troliga förövaren.

"EU:s linje är tydlig: Ryssland är den enda troliga förövaren. Mordförsöket i Salisbury är ytterligare en utmaning av den internationella rättsordningen från rysk sida", sade Wallström då i ett skriftligt uttalande till TT.

Reagerar med ilska

Nu reagerar den ryska ambassaden i Stockholm mot Margot Wallströms uttalande med ilska. I en skriftlig kommentar skriver ambassaden bland annat att Sverige låter den som blir anklagad bevisa sin oskuld – och att man inte kommer att "tillåta" någon att peka ut Ryssland som syndabock.

Om det svenska beslutet att utvisa en rysk diplomat skriver ambassaden att det betraktas som " oacceptabelt, ogrundat, oförlåtligt och utan motstycke".

"Leker med elden"

Den ryske FN-ambassadören Vassilij Nebenzia sade under mötet i säkerhetsrådet i torsdags:

- Vi har sagt till våra brittiska kollegor att ni leker med elden och kommer att ångra er.

I ett liknande tonläge avslutar ryska ambassaden i Stockholm sitt uttalande med att även Sverige kan tvingas "att få ångra" sitt agerande.

TT har sökt utrikesminister Margot Wallström, som avböjer att kommentera det ryska utspelet.