Besökare på en restaurang i Peking, här utan vägning. Arkivbild.
Besökare på en restaurang i Peking, här utan vägning. Arkivbild. Bild: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT

Restaurang vägde sina kunder – ber om ursäkt

En restaurangkedja i Hunanprovinsen i södra Kina har tvingats be alla sina gäster om ursäkt efter att ha vägt alla potentiella kunder innan de fick komma in på en av dess restauranger, rapporterar CNN.

ANNONS

Gästerna på restaurangen i staden Changsha fick matråd utifrån hur många kalorier respektive rätt innehåller, från fiskhuvud för kvinnor under 40 kilo till bräserad fläsksida för män över 80 kilo. Skyltar inne i restaurangen uppmanade de ätande att vara sparsamma i sina beställningar och tömma sina tallrikar.

Vägningen var en del av en nationell kinesisk kampanj för att minska matsvinnet. Men att som restaurangen i fråga väga gästerna och sedan rekommendera rätter utifrån kroppsvikten var uppenbarligen att gå ett steg för långt. Efter stark kritik på internet har kedjan nu bett om ursäkt. Man kommer dock fortsätta att låta kunder frivilligt väga sig och säger att det alltid har varit frivilligt.

ANNONS

Enligt statliga tv-bolaget CCTV kastas mellan 17 och 18 ton mat bort varje år och Kinas president Xi Jinping kallar enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina svinnet "chockerande och beklämmande".

Mobiltelefonappar i Kina med populära klipp på människor som vräker i sig mängder av mat, har varnat klippens upphovsmän att de kan stängas av för uppmuntring till överdrivet ätande.

ANNONS