Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Turister svalkar sig vid fontänerna vid Eiffeltornet i Paris den 3 augusti, i 36 graders värme. Arkivbild.
Turister svalkar sig vid fontänerna vid Eiffeltornet i Paris den 3 augusti, i 36 graders värme. Arkivbild. Bild: Francois Mori/AP/TT

Rekordvarm sommar i Europa

Sommaren 2022 var den varmaste hittills som uppmätts i Europa, enligt EU:s klimatövervakningsprogram Copernicus.

Värmerekord efter värmerekord slogs runt om i Europa och torkan var den värsta på årtionden. För perioden juni till och med augusti som helhet var temperaturen den högsta som hittills uppmätts en sommar, enligt Copernicus.

Augusti slog rekord som den hetaste enskilda månaden sedan mätningarna inleddes: 0,4 grader varmare än det förra rekordet från augusti 2021.

– En intensiv rad av värmeböljor, kombinerad med ovanligt torra förhållanden, har lett till en extrem sommar vad gäller värmerekord, torka och bränder på många håll i Europa, vilket påverkat samhällen och natur på många sätt, säger Freja Vamborg, senior forskare på Copernicus.

På global nivå slog augusti också värmerekord. Medeltemperaturen var 0,3 grader högre än genomsnittet för 1991–2020 för månaden, rapporterar övervakningstjänsten.

Copernicusprogrammets första satellit sattes i omloppsbana 2014. Innan dess övervakades klimatet i Europa med hjälp av markmätningar och flygfoton, ibland kompletterade med satellitbilder.