Rekordmånga döda och smittade i Brasilien

Totalt 300 000 döda i landet. En tredjedel av alla avlidna i världen på ett dygn. Brasilien är den globala pandemins epicentrum. Med sjukvården i katastrofläge och nära ett sammanbrott ökar protesterna mot presidenten.

ANNONS
|

Tidigt på onsdagen fanns över 123 miljoner smittade och 2,7 miljoner döda i covid-19 i världen, enligt WHO. Brasilien, med drygt 200 miljoner invånare, är nu det värst drabbade landet efter USA. På tisdagen registrerades 3 158 avlidna relaterade till covid-19, jämte 84 996 nya infektioner.

Det var cirka en tredjedel av alla dödsfall globalt, enligt The Guardian. Brasiliens officiella dödstal – näst högst efter USA – steg till 298 843 och väntades under onsdagen överstiga 300 000.

I den geografiskt vidsträckta nationen är sjuk- och hälsovården under extrem press. I flera delstater finns små eller inga resurser kvar för intensivvård. På många sjukhus råder akut brist på platser, utrustning och medel för att lugna och söva patienter, liksom syrgas.

ANNONS

Samtidigt fortsätter landets president Jair Bolsonaro att hävda att pandemin snart är över och att livet går tillbaka till det normala. Han utmanar guvernörer, hälsoexperter och kritiker på delstatlig och nationell nivå, även internationellt. Han anser att det är viktigare att värna om ekonomin och jobben än att göra drastiska nedstängningar för att begränsa en alarmerande smittspridning med ökande dödstal.

LÄS MER:Covidlarmet från Brasilien: "Ingen lyssnar"

Högljudda protester mot Bolsonaro

Den covid-skeptiske Bolsonaro försvarade sin omstridda inställning i ett tv-tal på tisdagen och väckte höga protestrop som ”mördare” och ”lögnare” i flera större städer, rapporterar media. Talet sammanföll med att det var den svartaste dagen i Brasilien i förluster av liv sedan utbrottet förra året. Då, i ett uttalande, beskrev Bolsonaro rädslan över pandemin som överdriven.

”I mitt speciella fall, på grund av min bakgrund som idrottare, skulle jag inte behöva oroa mig om jag blev smittad av viruset”, sa Bolsonaro den 24 mars 2020.

Den högerpopulistiske presidenten anklagas för att undergräva vaccinationsarbetet och har avfärdat covid-19 som en "liten influensa". Nu, ett år efter utbrottet, sa han enligt The Guardian:

"Jag vill lugna det brasilianska folket och låta dem veta att vacciner är säkra. Vi är outtröttliga i vår kamp mot coronaviruset – detta är vårt uppdrag och vi kommer att fullfölja det".

ANNONS

Det var ett försök att visa att han som statschef tar krisen på allvar. Men det var inte tillräckligt för att tysta den växande protesterna i större städer som Brasília, Belo Horizonte, São Paulo och Recife. I Rio de Janeiro, uppgav medier, hånades Bolsonaro och förolämpades öppet och högljutt från fönster.

Bolsonaros försäkran om att livet snart återgår till det vanliga motsägs av vetenskaplig expertis.

LÄS MER:Coronaviruset slår hårt efter ett år som pandemi

”Pandemins allvarligaste ögonblick”

”Detta är pandemins allvarligaste ögonblick och prognosen är inte bra”, säger Margareth Dalcolmo, en specialist på lungsjukdomar vid det brasilianska folkhälsoinstitutet Fiocruz.

”Situationen är dramatisk. Sjukhusen exploderar helt. Det finns inga tillgängliga sängar längre – inte ens för rika människor”, tillade Dalcolmo och krävde en två veckors nedstängning för att bromsa virusets spridning.

På tisdagen noterades mer än 1000 dödsfall enbart i delstaten São Paulo. Guvernören João Doria citeras ha skyllt katastrofen på brasilianska ”psykopatiska ledare”.

Jair Bolsonaro är för att ekonomiskt exploatera regnskogsområden. Det har lett till en rekordstor skogsavverkning med följder för naturen och klimatet, även globalt. Det drabbar också utsatta ursprungsfolk.

Enligt en ny vetenskaplig studie som publicerades på onsdagen i Frontiers in Veterinary Science är utbrott av infektionssjukdomar mer troliga i avskogningsområden och monokulturplantager. Ett antagande är att epidemier sannolikt kommer att öka när den biologiska mångfalden minskar.

ANNONS

LÄS MER:Vaccin som diplomati med flera syften

Högsta domstolen öppnar för comeback

Brasilien högsta domstol har undanröjt ett hinder för den förre presidenten Lula da Silva att göra comeback och utmana Bolsdonario i nästa års val. Den domare som 2017 dömde honom för korruptionsbrott anses vara partisk. För två veckor sedan ogiltigförklarades domarna av procedurmässiga skäl.

Lula har avtjänat 18 månader i fängelse för oegentligheter och mutor i kontakter med det statliga oljebolaget Petrobras.

ANNONS