Rekordbeslag: 15 miljoner cigg

Danska tullpolisen gjorde tidigare i år en stor upptäckt när de stoppade och undersökte en polsk lastbil på väg över danska gränsen. Kontrollen på lastbilen gjordes efter tips från danska Skatteverket, som räknar med att man förlorat cirka 35 miljoner svenska kronor i uteblivna skatteavgifter för smuggelgodset.

ANNONS
|

I lastbilstrailern hittade polisen 15 miljoner cigaretter som Skatteverket sedermera beslagtog då mottagaren av cigaretterna inte betalat skatt på dessa.

– Det här är det största beslaget vi gjort de senaste åren. Beslaget kunde bara göras eftersom vi har övervakat försändelsen i våra system sedan den lämnade Sydeuropa, säger Anne Sofie Hedemann, som är biträdande direktör på Skatteverket i Danmark i ett pressmeddelande.

Skattemyndigheten hade i detta fallet kännedom om att en last med 15 miljoner cigaretter var på väg från Sydeuropa över dansk-tyska gränsen till ett danskt företag, då man fått information om leveransen från Excise Movement and Control System (EMCS). EMCS är ett europeiskt datoriserat system som används för att övervaka förflyttningar över landsgränser på punktskattepliktiga varor som till exempel alkohol och tobak.

ANNONS

Tätt samarbete med polisen

I pressmeddelandet skriver skatteverket att samarbetet med tullpolisen och flera polisenheter gjorde att man kunde stoppa den stora smuggellasten. Även polisen uppger att man numera jobbar hårdare mot illegal import av cigaretter vid danska gränsen.

– Våra analyser och undersökningar pekar på att när skatten på cigaretter ökar så försöker man tjäna pengar på illegal import och smuggling. Därför har vi också under en tid haft ökad fokus på området, säger Brian Fussing på Syd- och Sønderjyllands polisen.

LÄS MER:Smuggelgods värt över 200 miljoner hittat i Hongkong

ANNONS