Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Den beslagtagna oljetankern Stena Imperos besättning under ett möte på måndagen, dagar efter att iranska myndigheter bordat fartyget i Hormuzsundet. Bilden är tagen av den statligt ägda iranska nyhetsbyrån IRIB. Bild: IRIB

Rederiet i kontakt med Stena Imperos besättning

Tankrederiet Stena Bulk har fått kontakt med det beslagtagna fartyget Stena Imperos besättning.
– Besättningen är vid god hälsa men under psykisk press, vilket inte är oväntat, säger vd Erik Hånell.

Under tisdagskvällen kunde Göteborgsrederiet Stena Bulk för första gången sedan oljetankern Stena Impero beslagtagits i Hormuzsundet, prata med sin besättning.

Samtalet över telefon var kortfattat men kaptenen på fartyget försäkrade om att den 23 man stora personalgruppen behandlats väl sedan incidenten med iranska myndigheter i förra veckan.

– De är på relativt gott humör och har nu fått tillstånd av Iran att kontakta anhöriga några minuter per dag framöver, säger Stena Bulks vd Erik Hånell.

Vet inte när de får gå ombord

Stena Bulks vd kan också bekräfta att rederiet nu har kontakt med de iranska myndigheterna. Däremot har rederiet fortsatt ingen information om när de själva kommer att få gå ombord på det beslagtagna fartyget. Detta trots att Iran sedan tidigare bekräftat att Stena Bulks förfrågan tagits emot.

– Nej, vi vet ingenting om det i nuläget, säger Erik Hånell.

Hur känns det?

– Det är frustrerande att behöva fortsätta vänta på vad som i min värld är en enkel förfrågan. Men tisdagskvällens kontakt får ses som ett steg i rätt riktning.

Första bilden på besättningen

Under måndagen dök de första bilderna på Stena Imperos besättning upp, foton och videor tagna av iranska medier, vars syfte var att lugna omvärlden om fartygspersonalens säkerhet. Fram tills nu har dock Stena Bulk själva inte kunnat kommunicera med Imperos besättning, endast ett lokalt ombud för rederiets försäkringsbolag har stått i kontakt med oljetankern förtöjd i Bandar Abbas.

Fartygen får passera sundet

Efter Irans agerande i Hormuzsundet i fredags beslutade Stena Bulk att stoppa alla sina brittiskflaggade fartyg på väg genom sundet. Det har nu hävts och redan under natten till onsdagen gick Stenaägda tankfartyg under samma flagg på leden igen.

Situationen i Omanbukten och Persiska viken har under våren blivit allt mer ansträngd. Flera oljetankrar har saboterats, vilket USA återkommande beskyllt Iran för. Iran själva förnekar all inblandning.

Beslaget av Stena Impero skedde i sin tur bara veckor efter att en iransk oljetanker på väg mot Syrien stoppats av brittisk marin i Gibraltar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.