Aleksej Navalnyj. Bilden togs i samband med rättegången mot honom i slutet av februari.
Aleksej Navalnyj. Bilden togs i samband med rättegången mot honom i slutet av februari. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Razzia mot Aleksej Navalnyjs inre krets – flera gripna

Flera personen i den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs nära krets har gripits. Bland annat hans talesperson, Kira Jarmysj, som greps utanför sitt hem.

ANNONS
|

I nuläget är det okänt varför hon frihetsberövats.

Enligt AFP ska hon vara en av flera Navalnyj-anhägnare som gripits under morgonen. Rysk polis ska ha slagit till på ett 20-tal platser i en razzia bara timmar innan president Putin ska hålla tal, och förväntas mötas av stora demonstrationer.

Under onsdagen väntas omfattande demonstrationer i Ryssland till stöd för Aleksej Navalnyj. Protesterna väntas gå av stapeln klockan 19 på onsdagskvällen, lokal tid, i en mängd ryska städer. Arrangörerna uppmanar alla ryssar som är emot korruption, förtryck och politiska mord att gå ut på gator och torg.

LÄS MER:Analys: Spänd väntan på Putins nästa drag i värsta krisen

På tisdagseftermiddagen hade över 465 000 människor, nästan hälften av dem huvudstadsbor, uppgett på sajten free.navalny att de kommer att delta i onsdagens protester. Demonstranterna kräver Aleksej Navalnyjs frisläppande och ett "fritt Ryssland utan Putin".

ANNONS

Tidigare stöddemonstrationer har lockat tusentals människor från hela Ryssland. Demonstrationerna har i sin tur mött motstånd från polis med många gripna som följd.

LÄS MER:Navalnyjanhängare gripna inför massprotest

På måndagen kom rapporter om att Navalnyj förts till sjukhus. Han var då inne på 19:e dygnet av sin hungerstrejk och hans hälsa har rapporterats bli allt sämre, till följd av rygg- och benproblem. Hans personliga läkare Jaroslov Asjimkin sa i helgen att han kan dö ”när som helst.”

Navalnyj återvände till Ryssland den 17 januari sedan han vårdats i Tyskland efter att ha förgiftats med nervgiftet novitjok. Han greps på flygplatsen och fick därefter en villkorlig dom omvandlad till fängelse med motiveringen att han brutit mot anmälningsplikten under sin tid på sjukhus i Tyskland.

Aleksej Navalnyj (född 1976) har varit Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker på senare år. Efter att från början mest ha varit känd som antikorruptionsaktivist har han allt mer framstått som den främsta oppositionsledaren mot president Vladimir Putins styre.

Navalnyj har gripits och dömts upprepade gånger och förbjudits från att kandidera i allmänna val. I stället driver han en rörelse som har haft en strategi om så kallade smarta röster. Den syftar till att samla oppositionellt sinnade väljare bakom de kandidater i olika val som har störst möjlighet att konkurrera med maktpartiet Enade Ryssland.

Han är utbildad jurist och sedan 2000 gift med Julia Navalnaja. De har två barn, födda 2001 och 2008.

I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien. Efter att länge ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han till Ryssland den 17 januari 2021. Han greps direkt på flygplatsen och har därefter dömts till fängelse.

ANNONS