Rapport: Politiker kände till riskerna innan explosionen

Trots att det nu har gått ett år sedan explosionen i Beirut har Libanons myndigheter fortfarande inte gett några svar på hur olyckan kunde ske. Nu visar en rapport att politikerna visste om riskerna innan händelsen – utan att göra någonting åt det.

ANNONS

Den 4 augusti förra året förstördes stora delar av Libanons huvudstad Beirut av en kraftig explosion som resulterade i att 218 personer omkom, över 7000 skadades och omkring 300 000 personer förlorade sina hem. Tryckvågen var kännbar så långt bort som på Cypern, 240 kilometer från staden.

Olyckan inträffade efter att en brand startat i en lokal i hamnen där 2 750 ton högexplosivt ammoniumnitrat, ett salt som framställs ur ammoniak och salpetersyra och vanligen används vid konstgödning, under flera år förvarats utan tillräckligt skydd.

LÄS MER:Massiv explosion i Beirut – över 100 döda

Ingen har ännu ställts till svars

Många är fortfarande hemlösa, och landet har ännu inte återhämtat sig efter explosionen med brist på mat, hög arbetslöshet och en omfattande inflation.

ANNONS

Efter händelsen kallade presidenten Michel Auon avsaknaden av säkerhetsåtgärder vid förvaringslokalen för ”oacceptabel”, och den dåvarande premiärministern Hassan Diab sa att det som skett ”inte kommer att passera utan ett ansvarsutkrävande”.

Men trots att det nu gått ett år har ännu ingen ställts till svars. Såväl politiker som myndigheter är fortsatt förtegna, och någon förklaring till varför ämnet förvarades i lokalen under så lång tid och varför branden som utlöste explosionen startade saknas fortfarande.

LÄS MER:Ett år efter explosionen – Libanon i fritt fall

Regeringen ska ha känt till faran

En ny rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch visar dock att flera försök att kommunicera riskerna med förvaringen ska ha gjorts innan explosionen ägde rum.

Tillsammans med flera ministrar och regeringstjänstemän vid de ansvariga departementen ska både Michel Aoun och Hassan Diab ha informerats om de potentiella farorna, utan att vidta några åtgärder.

I rapporten riktas kritik mot den libanesiska regeringen som påstås ha uppvisat en ”kriminell försumlighet” genom att inte agera för att förebygga den förutsägbara risk som förvaringen av ammoniumnitrat innebar, någonting som enligt organisationen bryter mot de mänskliga rättigheterna.

LÄS MER:Kände till riskerna – sex år innan explosionen

ANNONS