Raketattack mot tågstation där civila skulle evakueras

50 personer har hittills bekräftats döda efter att två missiler träffat en tågstation i Kramatorsk i östra Ukraina. Enligt ukrainska myndigheter ska omkring 4 000 civila ha befunnit sig på stationen för att evakuera staden, och fem av de dödade är barn.

ANNONS
|

På bilder från den ukrainska staden Kramatorsk i Donetsk syns resväskor, kläder, barnvagnar och gosedjur ligga utspridda mellan döda kroppar på den tågstation som under fredagsförmiddagen träffades av två missiler.

När attacken ägde rum ska omkring 4 000 civila ha befunnit sig på stationen i väntan på att bli evakuerade från den allt hårdare ansatta staden. Enligt ukrainska myndigheter ska minst 50 personer, varav fem barn, hittills ha dött och ett hundratal ha skadats.

”Men vi räknar med att andra offer kommer att söka vård inom en till två dagar, så antalet offer kommer att ändras konstant”, skriver Pavlo Kyrylenko, chef för Donetsks regionala militärförvaltning, i ett inlägg på Telegram.

ANNONS
Två missiler träffade under fredagsförmiddagen en tågstation i den ukrainska staden Kramatorsk i Donetskregionen.
Två missiler träffade under fredagsförmiddagen en tågstation i den ukrainska staden Kramatorsk i Donetskregionen. Bild: AP

Tros vara en medveten attack från Ryssland

Utanför tågstationen ligger resterna av en Tochka U-raket med texten ”För barnen” skrivet på ryska, och attacken befaras därmed vara en medveten handling från den ryska militären för att slå ut infrastrukturen i Ukraina.

Flera internationella ledare har under fredagen fördömt händelsen, och i ett inlägg på Telegram, där han kallar de ryska soldaterna för ”icke-människor”, beskriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj det som en planerad attack mot civila:

”I brist på styrka och mod att stå upp mot oss på slagfältet förstör de cyniskt civilbefolkningen. Detta är en ondska som inte har några gränser”.

Ukrainas chefsåklagare Iryna Venediktova kallar attacken för ett brott mot mänskligheten, och en förundersökning har inletts gällande attacken. António Guterres, FN:s generalsekreterare, instämmer i det Venediktova sagt och kräver att ansvariga ska ställas till svars.

”Dagens attack mot tågstationen i Ukraina dödade och skadade mängder av civila som väntade på att få bli evakuerade, inklusive kvinnor, barn och äldre”, skrev han i ett inlägg på Twitter.

Ryssland nekar dock till ansvar för att ha avfyrat missilerna och beskyller istället Ukraina själva.

Resterna av en Tochka U-raket med texten ”För barnen” ligger på gräset utanför tågstationen i Kramatorsk.
Resterna av en Tochka U-raket med texten ”För barnen” ligger på gräset utanför tågstationen i Kramatorsk. Bild: Andriy Andriyenko
ANNONS