Rabiessmitta bland tamdjur i Italien

ANNONS
|

Sedan förra hösten pågår ett utbrott av rabies i den nu aktuella regionen. Redan i höstas har man sett att virus sprider sig till närliggande regioner. Hittills har flesta fallen setts bland vilda djur.

Det som nu bekymrar myndigheterna är att rabies också hittats hos tamdjur. Virus kan då lättare också drabba människor. Rådet från Smittskyddsinsitutet är därför att helt undvika närkontakt med exempelvis hundar och katter om man besöker de här delarna av Italien.

Rabies är ett virus som bland annat smittar via saliv. Ett infekterat djur kan därför sprida smittan dels via bett eller en vänskaplig slickning på hud som har någon liten rispa eller ett sår. Den som utsatts för detta skall så snabbt som möjligt tvätta området med tvål och vatten och sedan så snabbt det går kontakta sjukvården.

ANNONS

Rabies är en fruktad sjukdom som varje år dödar mellan 30 000–70 000 personer, de flesta i U-länder. Nästan undantagsvis är sjukdomen dödlig för den som utvecklar symptom. Virus tränger in i hjärnan och angriper nervsystemet.

Inkubationstiden är mellan 3 och 6 veckor, men ibland så kort som fem dagar.

Under de senaste 30 åren har två fall av rabiessmitta drabbat svenskar. Ett fall gällde en man som smittats i Indien 1974 och det andra fallet en kvinna som smittats i Thailand 2000.

ANNONS