Rabbin anklagas – ska ha varit kristen missionär

En rabbin i Jerusalem anklagas för att i hemlighet ha varit en kristen missionär. Enligt den organisation som granskat mannen bar han ultraortodoxa kläder och vigde judiska par för att dölja den ”bittra sanningen” att han egentligen var en mullvad.

ANNONS
|

Mannen hade under flera års tid arbetat som rabbin i Jerusalem och uppfostrat sina barn enligt ultraortodoxa regler.

Nu anklagas han för att ha fejkat sin religionstillhörighet för att maskera att han egentligen varit en kristen missionär från New Jersey.

Historien ska ha kommit i dager förra veckan efter att mannens 13-åriga dotter sagt till en klasskamrat att ”Jesus accepterar alla, även de som har fel”, rapporterar The Guardian.

LÄS MER:Hårda kritiken mot Israel – anklagas för apartheid

Den misstänkt falske rabbinen ska enligt den ultraortodoxa webbsidan Behadrei Haredim ha rest till Israel med falska dokument och påstått han var släkt till förintelseöverlevare. Enligt israelisk lag har alla judar rätt att bli medborgare i landet, oavsett var de är födda.

ANNONS

Mannen konfronterades redan 2014

Shannon Nussan, utredare på Beyneynu, en organisation som övervakar missionärsverksamhet i Israel, säger till lokal media att mannen och hans familj granskats under flera år.

Enligt organisationen bar mannen traditionella ultraortodoxa kläder och vigde till och med judiska par för att dölja den ”bittra sanningen” att han i hemlighet försökte konvertera judar till kristendomen.

LÄS MER:Här är bästa landet att leva i under pandemin

Mannen konfronterades av Beyneynu redan 2014, innan han försvann för att sedan återvända med sin familj till en annan del av Jerusalem, enligt Beyneynu.

– Där anpassade han sig till det ultraortodoxa samhället och startade ett nytt liv, men uppenbarligen fyllt av lögner, säger Shannon Nussan till lokal media enligt The Guardian.

Motstånd mot missionärsverksamhet i Israel

I en intervju med en lokal tv-station förnekar mannen alla anklagelser.

– Det är lögn. Jag är född judisk, säger han och tillade att han arbetade som missionär för sju-åtta år sedan, ett misstag han i dag säger sig ha sonat.

Enligt organisationen Beyneynu, som kartlagt mannen, finns inga tecken på att han har judiska rötter.

Människor i området där mannen verkat uppges nu vara ”i stor chock”.

I Israel är många emot den här typen av missionärsverksamhet, då de ser försöken att konvertera judar som ett hot mot en relativt liten religiös grupp, och som kan påverka demografin och judarnas status i Israel.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS