Vladimir Putin anländer till insvärningsceremonin i Moskva.
Vladimir Putin anländer till insvärningsceremonin i Moskva.

Putin har svurits in

Den ryske presidenten Vladimir Putin har svurits in för en fjärde mandatperiod. Hans vapenbroder Dmitrij Medvedev får fortsätta som premiärminister.

ANNONS
|

Putin har styrt Ryssland i över 18 år och är nu vald fram till 2024, vilket gör att han är på god väg att bli den mest långvarige ryska ledaren sedan Stalin. Mellan 2008 och 2012 var Putin premiärminister, medan Dmitrij Medvedev satt på presidentposten.

- Jag ser det som min plikt och mitt mål i livet att göra allt för Ryssland, både nu och i framtiden, sade Putin vid måndagens insvärningsceremoni i Moskva, med handen på den ryska grundlagen.

ANNONS

Medvedev ska nu godkännas som premiärminister av duman, där det Putintrogna maktpartiet Enade Ryssland har en stor majoritet.

Under helgen har tusentals ryssar protesterat mot Putin, under parollen "inte vår tsar". Över 1600 demonstranter, inklusive oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, har gripits. Navalnyj släpptes på söndagen, men bland annat EU har kritiserat Ryssland för massgripandena och polisens hårdhänta insats mot demonstranterna.

Enligt den ryska grundlagen kommer Putin inte att kunna ställa upp för omval när den fjärde mandatperioden är över.

TT-AFP-Reuters

ANNONS