Professor: "Trump kan inte visa empati för någon"

Demonstrationer och våldsamma upplopp. George Floyds död har lett till protester över hela USA mitt i coronapandemin, den ekonomiska nedgången och valkampanjen.
– President Donald Trump kan inte visa empati för någon och särskilt inte för minoriteter. Det säger professor John Aldrich när protesterna i USA fortsätter. Allt handlar bara om honom själv.

ANNONS

John Aldrich är professor i statsvetenskap vid Duke University i North Carolina. Att politiker väger in mycket i förhållande till hur det påverkar dem själva är inte ovanligt.

– Men de flesta kan dölja egenintresset och flertalet reagerar inte narcissistiskt.

Aldrich jämför Trump med Barack Obama som reste till Charleston sedan en man som tillhörde vit makt-rörelsen genomfört ett attentat som dödat många.

– I motsats till Donald Trump, som ställde sig utanför en kyrka och fumlade med en bibel för ett fototillfälle, så kom Obama till kyrkan i Charleston och bad och talade med de sörjande och sjöng Amazing Grace. Han brydde sig inte om hur han sjöng, det viktiga var att uttrycka sin sorg och medkänsla.

ANNONS

Trump har, enligt John Aldrich, varit konsekvent på en punkt och det är att vända sig till sin så kallade bas.

– Han gör vad som helst för att entusiasmera dem för att få dem att rösta på honom. Han gör inte ens ett seriöst försök att ”hela nationen” eller att tala till alla amerikaner.

John Aldrich anser att demonstrationerna över hela USA har en rad orsaker.
John Aldrich anser att demonstrationerna över hela USA har en rad orsaker. Bild: Duke University

Flera orsaker bakom demonstrationerna

John Aldrich anser att demonstrationerna över hela USA har en rad orsaker.

– Den utlösande faktorn är självfallet det förfärliga mordet på George Floyd. Men det finns samtidigt en lång tradition, om man nu kan kalla det så, av hur polisen missbrukar sin makt och då särskilt mot minoriteter.

John Aldrich fortsätter:

– Men vi får inte glömma att både de som demonstrerar och andra har drabbats allvarligt ekonomiskt av coronavirusets spridning. Dessutom kommer många av dem från familjer och områden där viruset har slagit till hårdast. Det är ovanligt att så många faktorer spelar in samtidigt.

Det är inte enkelt att göra jämförelser med tidigare demonstrationer och upplopp, tycker Aldrich.

”Den långa heta sommaren” 1967 var resultatet av många års väntan och förhoppningar men när äntligen medborgarrättslagar antogs så fanns mycket av rasismen ändå kvar. När Martin Luther King mördades 1968 kände inte bara svarta förlusten.

ANNONS

– Alla förlorade något som var av stort värde för dem och till deras förståelse av Amerika, säger Aldrich.

"Nu pågår protester överallt"

Ken Latta är data- och statistikexpert i Virginia och har själv som svart upplevt rasismen.

Ken Latta har reagerat på de nya uniformerna utan namn som polisen har vid demonstrationerna.
Ken Latta har reagerat på de nya uniformerna utan namn som polisen har vid demonstrationerna. Bild: Privat

– Den här gången är demonstrationerna rasmässigt blandade, påpekar han. Många delar varandras erfarenheter av hur polisen uppträder. Nu pågår protester överallt.

Latta framhåller att de som bor i Washington DC är vana vid demonstrationer och att se olika sorters polisorganisationer sköta ordningen.

– Men nu ser vi nya uniformer utan namn som identifierar personerna, kraftigt beväpnade styrkor som omringar Vita huset och nya stängsel. Den bilden bådar inte gott. Många tidigare militärer kritiserar öppet hur presidenten agerar.

Ken Latta tror att USA har nått en brytpunkt:

– Allmänheten inser nu att det är ett stort problem med hur polisarbetet utförs i USA.

Peter Wright är advokat i Atlanta i Georgia och hoppas att demonstrationerna fortsätter att vara i huvudsak fredliga. Plundringarna och bränderna, som inledningsvis tog fokus från budskapet i protesterna, kan stärka Donald Trump politiskt. Wright har alltid varit republikan men röstade inte på Trump 2016 och tänker inte göra det i år heller.

Advokaten Peter Wright tror att plundringar och skadegörelse kan stärka Donald Trump.
Advokaten Peter Wright tror att plundringar och skadegörelse kan stärka Donald Trump. Bild: Britt-Marie Mattsson

– Jag har min uppfattning klar om Trump och anser att han är farlig för USA. Trump vill framstå som en stark man, är helt inriktad på sin vita ”bas” och har fördomar mot svarta. Allt som händer nu blir en del av hans kampanj. Därför hoppas jag att protesterna dämpas när poliserna i Minneapolis åtalas för mord och medhjälp till mord så att Trump får svårare att fortsätta att kalla sig ”presidenten för lag och ordning”.

ANNONS

Washington DC präglas av protesterna med demonstrationerna. En del av 16:e gatan, mot Lafayetteparken och Vita huset, har döpts om av den svarta borgmästaren Muriel Bowser till ”Black Lives Matter”. Orden är målade i stora gula bokstäver på asfalten. Det var här som en fredlig demonstration bröts upp häromdagen med tårgas och gummikulor inför president Donald Trumps fototillfälle med en bibel utanför St Johns Church mitt emot Vita huset.

Kamouflageklädd militär är utposterad på de breda trappstegen upp till Lincoln-monumentet där den mördade presidentens staty finns. Några hundra meter därifrån samlas människor för att lägga ned blommor vid medborgarrättsledare Martin Luther Kings staty.

John Aldrich, Ken Latta och Peter Wright är överens om att det står och väger om demonstrationerna fortsatt skall vara fredliga. Färre plundringar, skadegörelse och bränder har rapporteras de senaste dagarna jämfört med i början av protesterna.

– Det är inte längre bara svarta utan också fler och fler vita som samlas, framhåller Ken Latta. Detta är en stark proteströrelse mitt under presidentvalkampanjen. Det händer samtidigt som coronapandemin inte är under kontroll och sjukvården är eftersatt på landsbygden i ”Trump-land”.

Dessutom publiceras mobilfilm efter mobilfilm som visar hur polisen använder våld. En äldre vit man i Buffalo – som knuffas av polis och faller baklänges på trottoaren och ligger medvetslös utan att polisen bryr sig om det – tillhör de filmer som väcker starka känslor.

ANNONS

– Det räcker inte för Donald Trump att framställa sig som som en stark man för ”lag och ordning”, säger Peter Wright. Han måste också visa att han förstår vad protesterna handlar om.

Alla nu levande amerikanska presidenter – Jimmy Carter, Bill Clinton, George W Bush och Barack Obama – har uttryckt förståelse för de fredliga protesterna, fördömt våldet och visat sympati. Och John Aldrich påpekar att den stora skillnaden är Donald Trump och att detta förvärrar situationen.

– Trump kan bara inte visa empati för någon och särskilt inte för minoriteter.

LÄS MER:Generaler i protest mot Trumps militärhot

LÄS MER:5 juni: Kraven på förändring efter George Floyds död

ANNONS