Presidentkandidatens drag: hundar och katter för graviditeter

Presidentvalet hägrar i Taiwan och en sent anmäld kandidat har nu kommit fram med en lösning på landets befolkningskris. Han vill uppmuntra graviditeter genom att erbjuda husdjur till par som skaffar barn.

ANNONS
|

Taiwan kraftsamlar inför presidentvalet som väntar önationen i början av 2024. Och under hösten lär en hel del utspel komma från presidentkandidaterna för att locka till sig taiwanesernas röster. Ett sådant har nu redan kommit.

Den relativt nyanmälda presidentkandidaten, miljardären Terry Gou, har nämligen kommit på ett sätt att lösa landets demografiska problem. Genom hundar och katter hoppas han få fler taiwaneser att skaffa barn. Han vill nämligen erbjuda gravida en gratis hund eller katt, rapporterar The Guardian.

Taiwan kämpar med låga födelsetal och har bland de lägsta i världen. Myndigheter varnar att den allt äldre befolkningen äventyrar landets ekonomi samt möjlighet att försvara sig militärt. Samtidigt fortsätter det att vara ett mycket spänt läge mellan Taiwan och grannlandet Kina, som hävdar att ön egentligen är kinesisk.

ANNONS

Husdjur på frammarsch

Taiwaneserna pekar på dyra levnadskostnader, svårigheter med barnomsorg och traditionella könsroller som anledningar till att man inte skaffar barn. Samtidigt skaffar befolkningen husdjur som aldrig förr, rapporterar The Guardian. Något som alltså Terry Gou försöker ta fasta på.

– Om det inte finns några födelsetal i framtiden, vem ska då ta hand om våra vänner med päls? En katt, en hund. Föd två (barn) och jag ser till att ni får adoptera två till (husdjur), säger han till Farmosa TV, enligt The Guardian.

Terry Gou, en miljardär som grundat Foxconn, en leverantör till Apple, gick förra veckan ut med att han kandiderar som oberoende kandidat i presidentvalet i Taiwan. Han går till val med att han ska fixa Taiwans ekonomi – samt förbättra relationerna till Kina.

För att bli valbar måste han få ihop 290 000 namnteckningar innan november. Lyckas han med det blir han den tredje kandidaten som utmanar det regerande Demokratiska progressiva partiet. Den sittande presidenten Tsai Ing-wen har suttit två mandatperioder och kan inte bli omvald igen. I stället är det hennes vicepresident Lai Ching-te som ställer upp.

Även Hou You-ih från nationalistiska Kuomintang-partiet samt Ko Wen-je från Taiwanesiska folkpartiet ställer upp i valet.

ANNONS

Enligt The Guardian leder Lai Ching-te i opinionen och ser ut att få runt en tredjedel av alla röster, medan det är mer jämnt fördelat i röster mellan övriga tre kandidater.

LÄS MER:Kina kallsinnigt efter valkänga från Taiwan

LÄS MER:Haikui slog mot Taiwan – rör sig mot Kina

LÄS MER:Taiwan: Kina förbereder för invasion

ANNONS