Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Präst lynchad och mördad för "penisstöld"

Utegångsförbud har införts i delar av norra Nigeria sedan en folkmobb lynchat en präst med anledning av vidskepliga penisanklagelser.

En grupp unga män anklagade prästen och en medarbetare till honom för att ha "stulit" deras penisar, som de hävdade hade krympt efter att de träffat honom. En lokal ledare i staden Dauda säger att det genomfördes "vetenskapliga tester" som visade att det inte stämde – men prästen tvingades likväl fly staden av rädsla för sitt eget liv.

De unga männen brände ned prästens kyrkbyggnad och letade sedan upp honom och dödade honom, enligt polisen.

Två dagar senare ska folkmobben ha sökt upp en annan person som misshandlades så svårt att han hamnade i koma. När en grupp invaderade den lokala marknadsplatsen och skanderade "Ingen penis, ingen marknad" skickades polis och militär till platsen. Åtta personer greps.

Företeelsen där grupper av män får för sig att deras könsorgan krympt har orsakat masshysteri här och var i världen sedan långt tillbaka i historien. Psykiatriker betraktar det som kulturspecifika vanföreställningssyndrom som uppstår inom grupper, alternativt som en variant av kastrationsångest.

Syndromet benämns med det malaysiska ordet för sköldpaddshuvud, koro, med hänvisning till att det kan dras tillbaka in i skalet.