Polis döms för att ha orsakat George Floyds död

Polismannen hade sitt knä mot George Floyds nacke i nio minuter och 29 sekunder. Nu döms Derek Chauvin för att ha orsakat Floyds död i Minneapolis förra året. Advokaten som representerar George Floyds familj beskriver domen som en "historisk vändpunkt".

ANNONS
|

Domen kom sent på tisdagskvällen, svensk tid, efter långa överläggningar från juryn, som bland annat hade vittnesmål från 45 personer att ta ställning till.

Domen tog en halvtimme att läsa upp. Direkt efter handfängslades Derek Chauvin och fördes bort från rättssalen.

Ex-polismannen Derek Chauvin stod åtalad på tre dråpliknande punkter som på engelska heter second-degree unintentional murder, third-degree murder och second-degree manslaughter.

Dömdes på samtliga tre punkter.

Chauvin hade sitt knä mot George Floyds nacke i nio minuter och 29 sekunder. Enligt åklagaren var det uppenbart att Chauvin genom övervåld orsakade Floyds död. Han dömdes på samtliga tre punkter.

Försvaret har å sin sida under rättegången hävdat att polisen följde reglerna vid ingripandet mot den svarte 46-årige mannen och har fört fram andra teorier om dödsorsaken.

ANNONS

Ingripandet mot Floyd i maj förra året filmades och hans död utlöste en våg av protester mot rasism och polisvåld över hela världen.

Domen möttes av jubel

Stämningen i Minneapolis har varit spänd under hela rättegången och i väntan på domen. Avspärrningar och en stark polisnärvaro är tänkt att hindra upplopp och vandalism. Nationalgardet finns också i beredskap.

Demonstrationer har väntats oavsett dom som en protest mot polisvåld och reformer som inte genomförts.

Juryns dom mot Chauvin ledde enligt TT till jubel och applåder bland folksamlingen utanför domstolsbyggnaden i Minneapolis.

Advokaten som representerar George Floyds familj beskriver domen som en "historisk vändpunkt".

Får återverkningar över hela världen

I ett skriftligt uttalande efter domen anser advokaterna som representerar George Floyd att domen innebär att familjen och lokalsamhället "på ett smärtsamt sätt" har fått rättvisa, men att domen sträcker sig långt utanför staden och får återverkningar för landet och även för hela världen.

"Rättvisa för svarta amerikaner är rättvisa för hela landet. Det här fallet är en vändpunkt i USA:s historia i fråga om ansvarsskyldighet för polisen och skickar ett tydligt budskap som vi hoppas kommer att höras klart och tydligt i varje stad och varje stat", säger advokat Ben Crump i uttalandet som återges av flera medier.

”Rättvisa har skipats”

Advokat Chris Stewart säger att världen har fått tillbaka sin tro på det amerikanska rättssystemet.

ANNONS

"Allt som folk kräver är ansvarsskyldighet när en polis dödar en svart amerikan. Det har inte hänt under alldeles för lång tid. Nu kan George Floyds själ slutligen vila i frid. Rättvisa har skipats", säger Stewart i uttalandet.

ANNONS