Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En vårdanställd förbereder en dos av Pfizers vaccin mot covid-19 i Santiago, Chile. Bild: Esteban Felix
En vårdanställd förbereder en dos av Pfizers vaccin mot covid-19 i Santiago, Chile. Bild: Esteban Felix

Pfizer: Vårt vaccin är säkert för tonåringar

Pfizer, som står bakom ett av vaccinen mot covid-19, säger att vaccinet är säkert och effektivt för barn från tolv år, skriver nyhetsbyrån AP.
– Det är väldigt positivt att vaccinet verkar vara säkert och effektivt för denna grupp. Barn måste också vaccineras för att vi skall få stopp på corona, säger Jan Lötvall, professor i klinisk allergologi.

Vaccinet Comirnaty från Pfizer och Biontech var det första som godkändes för användning i EU och Sverige. Det ges till vuxna och ungdomar från 16 år, men nu säger Pfizer att vaccinet även är effektivt och säkert för barn från tolv år enligt AP.

Läkemedelsbolaget pekar på en amerikansk studie med 2 260 frivilliga mellan tolv och 15 år. Bland de som vaccinerades upptäcktes inga fall över huvud taget av covid-19, medan 18 personer i placebo-gruppen testade positivt.

Enligt AP är läkemedelsbolagets plan att be USA och EU att tillåta en nödgodkännande för vaccinet från tolv år.

– Vi delar viljan att utvidga användandet av vårt vaccin, säger Pfizers vd Albert Bourla i pressmeddelande, där han även uttryckte en förhoppning om att kunna vaccinera barn denna åldersgrupp i USA innan nästa skolår börjar.

LÄS MER: Ali Harandi: Då bör vi vaccinera även barn mot corona

Forskare: ”Barn måste vaccineras”

Jan Lötvall är en av de forskare som under pandemin varit kritisk till information från Folkhälsomyndigheten. Anders Tegnell har vid flera tillfällen sagt att barn inte driver smittspridningen, men Jan Lötvall har en annan uppfattning.

– Barn måste också vaccineras för att vi skall få stopp på corona. Det är jätteviktigt. Skolor och dagis kan vara riktiga superspridarmiljöer, där barnen sen kan ta hem smittan till sin familj, säger han till GP.

– Barn kan sprida smittan minst lika mycket som vuxna och äldre. Vi har även sett att det finns barn och ungdomar som visar på få symptom men som ändå har mycket virus i slemhinnan. Har man det så finns det risk att de sprider smittan utan att själva känna sig sjuka.

Viktigt att vaccinet är säkert för barn

Jan Lötvall betonar samtidigt hur viktigt det är att vaccinet är säkert för barn.

– Det är det man är orolig för och därför som man har börjat med att vaccinera vuxna. Av rena säkerhetsskäl. Det är väldigt positivt att vaccinet verkar vara säkert och effektivt för denna grupp, säger han.

Enligt Lötvall kan man bara uppnå en fullgod flockimmunitet genom vaccinering.

– Ska vi göra befolkningen immun så är det viktigt att minst 60 procent, kanske till och med 80 procent, har ett effektivt immunskydd. Först då kommer vi se en minska spridning av smittan.

Kan det här beskedet göra skillnad för vaccineringstakten?

– På sikt så gör det, absolut. Nu måste det undersökas, dokumenteras, att vaccinen är säkra för ungdomar och barn även lågt ner som i tvåårsåldern. Detta för att vi ska kunna skydda hela befolkningen med vaccininducerad flockimmunitet, säger Jan Lötvall.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.