Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Passagerarplan har störtat i Pakistan – minst 107 döda

Ett flygplan med ett hundratal passagerare har kraschat i ett bostadsområde nära flygplatsen i Karachi. Samtliga ombord förolyckades i kraschen och enligt AFP är minst 107 personer döda i olyckan

Ett passagerarplan från Pakistan International Airlines (PIA) störtade i ett bostadsområde nära en flygplats i miljonstaden Karachi på fredagen, rapporterar pakistanska medier.

– Vi försöker få fram bekräftade uppgifter över antalet passagerare ombord, i nuläget har vi information om 99 passagerare och åtta personer som ingick i besättningen, säger Abdul Sattar Khokhar, talesperson för landets flygmyndighet till AFP.

GP har varit i kontakt med UD som i nuläget inte har några uppgifter om svenskar ombord på planet.

”Vi känner till uppgifterna om att ett flygplan störtat utanför Karachi, Pakistan. Vår ambassad i Islamabad står i kontakt med pakistanska myndigheter. Det finns i nuläget inga uppgifter om drabbade svenskar”, skriver UD i ett mejl.

Enligt AFP har minst 107 personer omkommit.

Planet var på väg från Lahore till Karachi.

Ett hundratal passagerare ska ha befunnit sig ombord.

– Det sista vi hörde från piloten var att det fanns tekniska problem, säger PIA:s presstalesperson Abdullah H. Khan i ett videouttalande enligt Reuters.

– Det är en väldigt tragisk incident.

Flygtrafik nyligen öppnad

Lokala myndigheter har utlyst nödläge för de stora sjukhusen i Karachi, skriver Dawn.

Vad exakt som har orsakat kraschen är ännu oklart men det har kommit rapporter om någon form av tekniska problem.

Olyckan sker bara några dagar efter det att landet återöppnat flygtrafik för passagerare efter coronanedstängningar.

2016 störtade ett PIA-plan som var på väg från huvudstaden Islamabad till Chitral med 48 passagerare ombord. Ingen överlevde kraschen. I fjol skedde ytterligare en incident, då ett av flygbolagets plan halkade av landningsbanan vid flygplatsen i Gilgit. Det slutade dock lyckligt, ingen människa skadades.

NATIONELLT FLYGBOLAG

Flygbolaget Pakistan International Airlines (PIA), är det nationella flygbolaget i Pakistan med flygplatsen Jinnah i Karachi som bas. Planet som störtade var på väg till Jinnah internationella flygplats.

Bolaget har omkring 30 plan i sin flotta, och genomför under vanliga omständigheter omkring 100 flighter dagligen. Flygbolaget flyger främst på Asien, men även interkontinentalt med ett 20-tal inrikesflyg och något fler internationella flighter.

Pakistan och det nationella flygbolaget har drabbats av både olyckor och angrepp. I december 2016 störtade ett plan i Havelian i Pakistan, planet flög mot Karachi. Samtliga 47 ombord dödades.

I juni 2014 besköts ett Airbus-plan på en flygning mellan Riyad och Peshawar. Planet kunde landa på Peshawars internationella flygplats, men en passagerare dödades och två besättningsmän skadades i samband med attacken, skriver The Aviation Herald.

Flygbolaget PIA sköter om en stor del av officiella regerings- och presidentflygningar.

Källa: TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.