Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett förfalskat pass har upptäckts i en passkontroll.

Pass kollas inte mot stöldregister

En miljard flygresor gjordes förra året utan att det kontrollerades om passagerarnas pass var stulna. I Thailand är stölder av pass vanliga, särskilt på semesterorterna.

Frågan om stulna pass kom i fokus när det upptäcktes att två passagerare på det försvunna malaysiska planet reste med pass som stulits i Thailand.

En anledning till att Thailand blivit centrum för handel med stulna pass är att landet har så många besökare – förra året nästan 27 miljoner. Dessutom har poliskåren ett rykte om att vara korrumperad och det är sällan någon ställs inför rätta för handel med pass.

Varje år försvinner 10 000 pass i landet – borttappade eller stulna. Det förekommer även att panka turister säljer sina pass men de flesta försvinner på barer, hotell och i samband med att turister hyr motorcyklar.

Särskilt vanligt är det naturligtvis på de stora semesterorterna. En tidigare australisk konsul i Thailand uppger att passtölder sker "hela tiden" på ön Phuket.

Tjuvarna säljer oftast passen vidare till ligor som sedan använder dem som grund för förfalskade pass, uppger överste Prinya Chaibilok vid Nationella säkerhetsrådet för den brittiska tidningen Independent.

Svart marknad

Den svarta marknaden är gigantisk, säger översten. Ett stulet pass kan säljas för mellan 1 500 och 3 000 dollar och används av smugglare och människohandlare utanför Thailand. Bangkok Post uppger att ligorna tros sysselsätta uppemot 1 500 personer.

Ligorna hanterar så många pass att de inte alltid behöver manipuleras. Det är bara att vänta på att det dyker upp ett pass för en person i lagom ålder och med liknande utseende som beställaren, skriver The Guardian.

Ibland hamnar de stulna passen hos terrorister. Ett exempel är en av de personer som misstänks för terrordådet i Madrid 2004, då 191 personer dödades. En spansk-thailändsk utredning ledde 2009 till att en Iran-född britt greps när han anlände till Bangkoks flygplats med 103 stulna pass i bagaget.

Året därpå grep thailändsk polis även en pakistanier, som beskrevs som ledare för en liga som sysslade med stulna pass. I hans lägenhet fanns vad polisen beskrev som en "passfabrik", med datorer, skannrar och skrivare. Där hittades även visumstämplar för USA och EU samt över 1 000 pass och fotografier.

Enligt Bangkok Post hade mannen mutat flera polischefer för att bli beskyddad. I utredningen kom det också fram misstankar om att hans liga hade försett pakistanska terrorister med pass, bland annat den grupp som 2008 genomförde flera attacker i Bombay.

2012 sprängde thailändsk polis en annan liga som tros ha hanterat omkring 3 000 falska pass. Ligans ledare lyckades fly till Malaysia – på ett falskt pass – men greps i fjol med 17 nyzeeländska pass i sin väska.

Interpols databas

Ett stulet och manipulerat pass fungerar bara om ingen kontrollerar det. Interpol har uppgifter om ungefär 40 miljoner stulna pass i sin databas och får 800 miljoner förfrågningar om året.

Men enligt Interpol är det bara tre länder i världen som systematiskt kontrollerar alla pass på flygplatserna mot databasen – USA, Storbritannien och Förenade arabemiraten.

Förra året kunde därför över en miljard flygpassagerare kliva ombord utan att det kontrollerats om deras pass var äkta, ungefär var tredje passagerare.

Interpols generalsekreterare Ronald Noble sade förra helgen, apropå det malaysiska planet, att det är oroande att passagerare kan borda plan med pass som finns i databasen.

- Vi har i åratal undrat varför så många länder väntar på en tragedi innan de skärper säkerheten vid passkontrollerna, sade Noble.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.