Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Otäck asteroid närmar sig jorden

Den är större än världens näst högsta byggnad och passerar jorden på ett farligt nära avstånd på onsdag. Det är en ypperlig chans att se asteroiden 2014 JO25, men ett eventuellt nedslag skulle vara förödande.

Asteroiden 2014 JO25 är 650 meter bred, längre än Shanghai Tower, och kommer korsa jordbanan på ett avstånd som är drygt fyra gånger avståndet till månen. Den upptäcktes för tre år sedan och har dragit till sig intresse från forskare på grund av kollisionsrisken.

– Det skulle bli en fullständig katastrof om den slog ner på jorden. Den skulle kunna fördärva hela Göteborg eller Stockholm, säger Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet.

Artikeln fortsätter under tv-klippet

Man kan säga att asteroider är små stenbumlingar som består av kol, metaller och is. Allra flest asteroider finns i asteroidbältet mellan Mars och Jupiters banor. Några går på banor runt solen att de korsar jordbanan.

– Därför finns det risk att jorden kan kollidera med en asteroid. Det finns 500 miljoner som är större än 500 meter mellan just Mars och Jupiter. Det här är inte en av de största men det är självklart att om den skulle råka kollidera med jorden så är det inte alls bra, menar Maria Sundin.

 

Liten asteroid värre än Hiroshimabomben

Den senaste gången en asteroid av den här storleken passerade nära jorden var 2004. Experten understryker att man inte ska bli rädd, men drar samtidigt en obehaglig parallell till nedslaget 2013 i ryska Tjeljabinsk.

LÄS OCKSÅ: Meteoritsvärmen skadade 1 200 personer

– Det kom in en rejäl sak som exploderade högt uppe i luften. Den var knappt 20 meter i diameter, men det var ändå hundratals som blev skadade.

Hur kan man beskriva inverkan av nedslaget?

– Effekten var mycket kraftigare än Hiroshimabombens. Det ser väldigt skrämmande ut när man tittar på vad som hände då. Den var alltså knappt 20 meter stor så man kan tänka sig att om en asteroid som är 650 meter stor slår ner så blir det inte bra.

LÄS OCKSÅ: 20 000 röjer upp efter rymdstenar

Tittar man på månen och andra himlakroppar så kan man konstatera att det inte är ovanligt med nedslag. Månen är exempelvis full med kratrar.

– Det är egentligen även jorden, men på grund av erosion, alltså nednötningen av jordens yta till följd av vind, vatten och växtlighet, så täcks spåren över, menar Sundin.

Även kontinentaldriften som förflyttar våra kontinenter gör det svårt att se tidigare nedslagsplatser. Det finns dock gott om sådana.

–  Det finns spår av kratrar på jorden, men de är helt enkelt svårare att se än på andra himlakroppar. Dessutom var det mycket vanligare förr i tiden när jorden var en ung planet.

Artikeln fortsätter under tv-klippet

 

Global förstörelse

Hon berättar att asteroidnedslag var som allra vanligast under den första miljarden år som jorden existerat. Dessutom framhäver hon att vad som hände i Tjeljabinsk är ovanligt. 

– Det händer en eller två gånger per hundra år. Riskerna ökar väldigt snabbt beroende på hur stort objektet är. Asteroiden som gjorde att dinosaurierna dog ut tror man var 20 kilometer stort, förklarar Sundin.

LÄS OCKSÅ: Omöjligt förutsäga nästa asteroidnedslag

Förutom att det bildas en krater så finns det en mängd effekter som kan orsakas av ett asteroidnedslag. Dessa kan sträcka sig betydligt längre än själva nedslaget. 

– Vid ett nedslag så kastas damm upp som gör att jorden kyls av. Sen kan det komma tsunamis och vulkanutbrott som sammantaget betyder global förödelse, men det är ovanligt. Nåt sånt sker bara med många, många miljoners års mellanrum.

 

Trösten är ny teknik

Maria Sundin menar att man inte behöver oroa sig för att något sådant skulle ske oväntat. Det har utvecklats ett system för att hitta dessa objekt som tumlar runt i rymden.

– Den här lilla saken som är på väg upptäcktes 2014. Just nu ligger vi i gränsen där mänskligheten för första gången nånsin kan upptäcka dessa asteroider och om inte så lång tid kommer vi kunna skicka upp objekt och ändra deras banor.

Som i filmen Armageddon?
– Ja, precis! Vi skickar upp Bruce Willis, svarar Maria Sundin och skrattar hjärtligt.

Forskningen inom området har rönt en mängd framgångar. Människa har lyckats landa på flera himlakroppar, vi har åkt upp i solsystem och tagit bilder, och man kartlägger alltså stora objekt som korsar jordbanan.

– Vi har koll på det som innebär stora risker. Dessa framgånger betyder också att vi kommer kunna avvärja farliga hot i framtiden och undvika global förstörelse.

Under mänsklighetens historia har ingen blivit dödad av ett nedslag. Sannolikheten att asteroiden skulle falla i havet eller där det inte är befolkat är stor.

– Men faller en asteroid i en stor stad är det en stor risk som innebär stora problem som skulle få allt annat att verka smått.

Asteroiden 2014 JO25 kommer alltså passera på fyra gånger avståndet till månen. Det är ett mått som är lite svårt att ta till sig.

– Det är rejält långt bort med tanke på dess storlek. Fast om man tittar på hela solsystemet är det en nära passage. Vi har full koll på den och den här gången kan vi räkna ut var den passerar, menar Maria Sundin.

 

"Fantastisk chans att kolla"

Hon vill ta ner eventuell oro allmänheten kan känna. Istället vill hon framhäva det fina i asteroidens passage.

– Det är en fantastisk chans att kolla på den. Natten mellan tisdag och onsdag är den synlig från Nordamerika och natten mellan onsdag och torsdag är chansen allra bäst för oss här i Sverige. Då kommer man kunna följa när den flyttar på sig. Så vi får hoppas att den inte träffar oss då, säger Maria Sundin och trots att vi pratar i telefon hör man hur hon säger det med glimten i ögat.

Dessutom innebär besöket spännande möjligheter för forskare.

– Vi kommer kunna samla mer information om asteroider och hur de ser ut. Det kanske är en varningsklocka att vi bör hålla koll på objekten så gott vi kan.

Hur ska man göra om man vill kolla?

– Det är lite svårt eftersom den inte är synlig för blotta ögat. Man måste ha teleskop, men har man inget så kan man kontakta amatörföreningar och kolla om inte dessa kommer sätta upp teleskop. Det tycker jag absolut att man ska ta chansen att göra om man orkar vara vaken på natten.

Att den flyttar på sig kommer man definitivt att kunna se om man har tillgång till ett teleskop. Den flyttar sig med en hastighet på en måne per 20 minuter. Föredrar man att sova framför att gå på asteroidjakt så kommer det säkerligen läggas ut bilder på nätet.

– Forskare kommer att titta på den för att ta reda på vad den består av. Asteroider består oftast av sten, is, metall och kol, men vi har inte haft många chanser att titta nära.

 

Rymden potentiell guldgruva

Detta är även viktigt av andra skäl. Det finns nämligen mycket forskning på hur man skulle kunna använda sig av asteroider i framtiden.

LÄS OCKSÅ: Rymden på väg att bli en guldgruva

– Det man diskuterar främst är att asteroider skulle kunna vara en källa för gruvdrift som vi skulle kunna hämta material ifrån i framtiden. Fokus är metaller och annat som är svåråtkomliga här och som kanske finns där ute. Det kan även röra sig om att kunna hämta is inför kommande rymdfärder. 

Hur skulle man kunna göra det?

– Man får åka dit och utvinna material som man sen skickar hem eller så får man knuffa asteroider närmare jorden så man kan utvinna dem från närmare håll. Det finns hyfsat långtskridna planer på detta. Så asteroider kan innebära råmaterial för oss i framtiden, men de behöver inte komma hit och slå ner på oss, utan det är bättre att vi kommer till dem, avslutar Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet.

Det gäller att passa på om man vill se en skymt av en asteroid. Efter denna så dröjer det till 2027 innan nån kommer nära.

– Då kommer något som kommer passera ännu närmare!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.