Imorgon fredag lättar man på coronarestriktionerna i delar av Norge där smittspridningen är låg. För drygt en vecka sedan öppnade också statsminister Erna Solberg för att arbetskraftsinvandringen kan öka.
Men i Oslo, som är relativt hårt drabbat av coronasmitta, vädjar man nu till landets regering om att vänta.
– Det sista vi behöver nu är en ökad importsmitta. Stränga regler för arbetskraftsinvandring är en nödvändig förutsättning för att kunna öppna upp Oslo.
Det sa kommunstyrelsens ordförande Raymond Johansen under en presskonferens på onsdagen.
– Det råder inga tvivel om att vaccinering är vägen ur pandemin. Och inte heller om att importsmitta är det största hotet mot framstegen för att hålla pandemin under kontroll, säger han.
Vill ha extra mycket vaccin till Oslo
Jämte Raymond Johansen deltog Robert Steen, kommunalråd med ansvar för hälsofrågor, på presskonferensen. Båda framförde att bland annat Oslo borde prioriteras i den norska vaccintilldelningen.
– Vad ska till för att öppna upp här? Det är det nog väldigt många som undrar. Ett ökat vaccinationstempo är helt avgörande, säger Raymond Johansen.
Oslo kommun har slutit ett avtal med norska Apotekarföreningen, som gör att man kan ge 120 000 doser i veckan.
– Oslo är redo, det enda vi saknar är vaccin, säger Robert Steen.
Presskonferensen hölls dagen efter beskedet om lättnader i restriktionerna i andra delar av landet. Lättnaderna innebär bland annat att restauranger och barer får servera alkohol till klockan 22, så länge de också serverar mat.
LÄS MER: Norska arbetsgivare avgör om gränspendlare
Öppnar man är det för gott
Men alltså inte i Oslo och grannkommunen Viken, där en femtedel av Norges invånare bor. Raymond Johansen avslutade med att peppa stadens invånare.
– Kära Oslobor. Ni har gjort en enorm insats. Vi har hållit nere smittan bättre än andra europeiska storstäder. Vi ska inte göra samma fel som andra. Inte öppna förrän smittan har gått ner, antalet inlagda är få och vaccinationsgraden hög, sa han och fortsatte:
– Om vi öppnar för tidigt kan det på sikt få enorma konsekvenser för liv och hälsa. När vi öppnar upp, då bör det vara för gott.
LÄS MER: Sveriges överdödlighet lägre än övriga Europa – högst i Norden
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.