Oljekatastrof hotar paradisön – nödläge utlyst

Ett grundstött bulkfartyg läcker tonvis med bränsle vid paradisön Mauritius. Önationen har utlyst ett nationellt nödläge och bett om hjälp för att hantera utsläppet. Frankrike har svarat.

ANNONS
|

I slutet av juli gick ett japanskägt bulkfartyg på grund nära Pointe d'Esny på paradisön Mauritius östra sida. I närheten av det grundstötta fartyget ligger flera populära turiststränder och naturreservatet Blue Bay Marine park.

– Vi befinner oss i en miljökris, säger Mauritius miljöminister Kavy Romano på en presskonferens.

I tankern fanns 200 ton diesel och 3800 ton bunkerolja.

Efter att bulkfartyget nu börjat läcka hotas önationen av en miljökatastrof. Bilder på sociala medier visar hur olja samlats på vattnet och längs stränder.

Nationellt nödläge

Mauritius premiärminister Pravind Jugnauth utlyste nationellt nödläge på fredagen, och har på Twitter bett Frankrikes president Emmanuel Macron om hjälp.

ANNONS

”Vårt land har inte skickligheten och expertkunskapen för att hantera strandade fartyg”, skrev premiärministern.

Frankrike styr över den närbelägna ön Réunion, och på lördagen meddelade president Macron att fransk personal och utrustning ska skickas från ön för att undsätta Mauritius.

Enligt Mauritius regering har alla försök att stabilisera fartyget misslyckats på grund av hård sjö. Försök att pumpa ut oljan har också misslyckats.

”En allvarlig miljökris”

Happy Khambule på Greenpeace Africa säger i ett uttalande på fredagen att tankern läcker tonvis med diesel och olja ut i havet och att djurlivet i området är hotat.

– Tusentals arter vid lagunerna i Blue Bay, Pointe d’Esny och Mahebourg riskerar att drunkna i ett hav av föroreningar, med allvarliga konsekvenser för Mauritius ekonomi, säkerhet och hälsa, säger Happy Khambule.

EU-parlamentarikern Younous Omarjee från Réunion säger till CNN att internationellt samarbete behövs för att hantera katastrofen.

– Det här är en allvarlig miljökris och vi är fortfarande inte medvetna om alla följder den kan få. Det är också fruktansvärt för Mauritius, vars ekonomi bygger på turism och redan är allvarligt påverkad av coronapandemin, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS