Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Oklart om Astra Zenecas vaccin skyddar äldre

Tyskland avråder personer över 65 år från att ta Astra Zenecas coronavaccin, rapporterar Financial Times.

På fredag väntas den europeiska läkemedelsenheten EMA godkänna Astra Zenecas vaccin AZD1222. Men vaccinet väntas bara bli godkänt för de yngre än 65 år.

Enligt Financial Times är det tyska hälsomyndigheter som gått ut med att det saknas data för klargöra hur effektivt skyddet är för personer som är 65 år och äldre.

Under den myndighetsgemensamma presskonferensen på torsdagen fick Anders Tegnell frågor om beslutet från tyska hälsomyndigheter.

– Om det visar sig att det inte är lika effektivt för äldre så får man i så fall rikta in sig för att använda det för sjukhuspersonal eller yngre. Det vore bra om det kan användas på äldre, eftersom det är därifrån vi har fått den största mängden vaccin, men vi kommer få mycket bättre siffror på det inom några veckor, säger Anders Tegnell.

För litet underlag

Även Sydkorea ska utreda vilket skydd vaccinet ger äldre. Bakgrunden är att myndigheterna inte är nöjda med underlaget som den brittisk-svenska tillverkaren tillhandahållit.

– Det är ett otillräckligt antal äldre personer i de testdata som har lämnats, sa Kim Sang-bong, generaldirektör på landets farmaceutiska byrå, under en pressträff enligt TT.

För några dagar sedan gick den tyska tidningen Handelsblatt ut med uppgiften att Astra Zenecas vaccin inte ger äldre något vidare skydd mot sjukdomen. Men den uppgiften har sedan tillbakavisats av både tyska myndigheter och av Astra Zenecas vd Pascal Soriot. Han kommenterade frågan i en intervju med italienska La Repubblica.

– Frågan om underlaget för äldre handlar inte om huruvida vaccinet fungerar eller inte. Det handlar om att vi i dagsläget har begränsat med data för den äldre populationen, sa han.

Etiskt beslut att inte samla in data

Anledningen att det inte finns tillräckligt med underlag för hur vaccinet från Astra Zeneca påverkar de över 65 bottnar i ett etiskt ställningstagande. Företaget, som utvecklat vaccinet tillsammans med forskare från Oxford, ville först samla in data för hur vaccinet verkar för yngre. Sedan, om resultaten var goda, skulle man gå vidare och inhämta mer kunskap kring den äldre populationen. Det beslutet togs av forskarna i Oxford, enligt Pascal Soriot.

– De sa att det inte var etiskt att vaccinera gamla människor innan de hade tillräckligt med säker data för yngre människor. Andra företag tog den risken och vaccinerade äldre fortare och tidigare. Och börjar man tidigare har man hämtat in mer data.

Den datan som finns pekar på att antikroppsproduktionen hos äldre inte skiljer sig från hos yngre, enligt Pascal Soriot. Och även om Astra Zenecas vaccin bara används för yngre så spelar det ingen större roll, enligt honom.

– Det finns inte tillräckligt med vaccin för alla. Så om man vill använda ett annat vaccin för äldre och vårt vaccin för yngre, vad är problemet? Det är inget problem, sa han i intervjun.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.