I konferensanläggningen Villa Elfvik Strand, på Lidingö utanför Stockholm, hölls mötet mellan USA och Nordkorea i början av oktober. Inom kort bjuds Nordkorea och USA in till ett nytt toppmöte.
I konferensanläggningen Villa Elfvik Strand, på Lidingö utanför Stockholm, hölls mötet mellan USA och Nordkorea i början av oktober. Inom kort bjuds Nordkorea och USA in till ett nytt toppmöte. Bild: Pontus Lundahl/TT

Nytt toppmöte mellan USA och Nordkorea planeras

Den svenska regeringen kommer inom kort att bjuda in till ett nytt toppmöte mellan USA och Nordkorea. Det förra mötet avbröts i förtid. Kim Jong-un sätter nu press på Donald Trump genom att avfyra ännu en missil.

ANNONS

Beskedet om att Nordkorea avfyrat ytterligare en missil kom på torsdagen. Exakt vilken typ det handlar om är oklart men riktningen var Japanska havet, enligt militära källor i Sydkorea.

Det senaste mötet mellan en nordkoreansk och en amerikansk delegation skedde utanför Stockholm i början av oktober. Då fanns både Nordkoreas chefsförhandlare Kim Myong-Gil och USA:s särskilda sändebud Stephen Bieguns på plats. Beiguns har sedan dess utsetts till en av de biträdande utrikesministerposterna på amerikanska UD.

Mötet i oktober avslutades i förtid av Nordkorea med hänvisning till att ”USA inte tog med sig någonting till förhandlingsbordet”. USA hävdade att många ”kreativa ideér och tankar” fanns med och att den amerikanska uppfattningen var att samtalet i Stockholm varit bra.

ANNONS

Ambassadör Kent Härstedt, som är regeringens särskilda sändebud för den koreanska halvön, kom nyligen hem efter ett besök i Sydkorea. Han säger att Sverige är berett att stå värd för ett nytt möte mellan parterna. En inbjudan sänds ut inom kort och beredskap finns för att snabbt välkomna delegationerna.

Taktikspel

Det är tydligt att Nordkorea noga läser av den inrikespolitiska kraftmätningen i USA mellan Donald Trump och demokraterna i kongressen som förbereder en riksrättsprocess mot presidenten. Avfyrningen av en ny nordkoreansk missil kan ses i det ljuset. Den nordkoreanska delegationen visade redan vid avfärden från Sverige i början av oktober att det fanns intresse för nya samtal. Dock med reservationen att USA gav mer långtgående löften än hävda sanktioner under en tidsbegränsad period i utbyte mot att Nordkorea påbörjade nedmonteringen av kärnvapenkapaciteten.

Nordkorea har tidigare pekat på svikna löften från USA i andra delar av världen. Det handlar bland annat om utfästelser till Libyens ledare Muammar Gaddafi som inte hölls och nu senast tillbakadragandet av amerikanska trupper i Syrien som uppfattas som ett svek mot kurderna.

Kan vara skenmanöver

En amerikansk president, som är utsatt för inhemskt politiskt tryck, kan välja att rikta blickarna åt ett annat håll och försöka satsa på en utrikespolitisk framgång. Trump uppnådde i söndags en sådan då IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi dödades vid en insats av amerikanska specialstyrkor i Syrien nära gränsen till Turkiet.

ANNONS

Men ett toppmöte med Kim Jong-un kan också vara lockande för Trump när riksrättsprocessen går vidare i kongressen. Trump har på senare tid framhållit sin nära relation till Kim och brev har utväxlats mellan de båda ledarna. Trump har sagt att han ”blivit kär” i Kim.

Genom att avfyra en ny missil visar Nordkorea att utvecklingen av kärnvapenkapaciteten fortsätter om inget avtal kommer till stånd med USA. I Sydkorea finns ett starkt intresse av att samtalen återupptas på hög diplomatisk nivå och denna gång med mer substans. Kina trycker också på för att permanenta överläggningar skall inledas.

Sveriges roll som aktiv budbärare mellan parterna fortsätter som tidigare och Kent Härstedt har nära kontakt med både USA:s Stephen Bieguns och Nordkoreas Kim Myong-Gil. Härstedt är försiktigt optimistisk och parterna har visat intresse för att Sverige återigen fungerar som mötesplats.

ANNONS