Nytt piller uppges kunna halvera antalet dödsfall i covid-19

Läkemedlet molnupiravir halverar risken att hamna på sjukhus eller dö i covid-19, enligt resultat som läkemedelsbolaget Merck presenterar. Resultaten ses som glädjande och man kommer nu att ansöka om godkännande i bland annat Europa och USA.

ANNONS
|

Den nya medicinen ges i tablettform och går under namnet molnupiravir. Om läkemedlet skulle bli godkänt, är det första gången ett antiviralt piller används för att mildra symtom på covid-19.

Enligt resultat från läkemedelsbolaget Merck, som AP rapporterar om, halverades risken för att hamna på sjukhus eller dö av covid-19 bland knappt 800 patienter i studien.

– Studieresultaten är väldigt glädjande, det är utmärkta resultat, säger Magnus Gisslén, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhusets infektionsklinik och professor vid Göteborgs universitet.

LÄS MER:Anders Tegnell tror på livet utan restriktioner – men ser riskmiljöer

”Det finns ett behov”

En fristående expertgrupp ska ha övervakat testerna i studien, och rekommenderat att den skulle avbrytas i förtid då resultaten varit så pass tydliga.

ANNONS

– Effekten är så tydlig att det inte bedömts etiskt att inkludera fler patienter som lottas till att få placebo i stället för läkemedlet, säger Magnus Gisslén.

Merck planerar att inom kort ansöka om ett nödgodkännande i USA och man kommer också att ansöka om att få det godkänt hos Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, berättar Magnus Gisslén.

– Förhoppningen är att det ganska snart ska kunna bli tillgängligt. Det finns ett behov av ett sådant här läkemedel.

Mindre behov med många vaccinerade

När fas 3-studien skulle inledas i maj trodde Magnus Gisslén att ett eventuellt godkännande skulle kunna komma vid årsskiftet eller början av 2022. Nu kan det gå ännu snabbare.

– Det kanske inte blir ett fullgott godkännande innan dess, men processen är i gång och behovet finns så det är mycket möjligt att vi kan få tillgång till läkemedlet för vissa patientgrupper.

Magnus Gisslén var under fas 3-studien huvudprövare för molnupiravir i Sverige. Resultaten som nu presenteras baseras dock främst på patienter från andra kontinenter.

– Vi har haft extremt svårt att rekrytera patienter i Sverige, liksom många andra länder i Europa, på grund av att vi som tur är har en ganska hög vaccinationstäckning bland personer med hög risk för svår covid-19, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Men även om vi i Sverige har en hög vaccinationstäckning, och inte har jättemånga som kan bli aktuella för att få läkemedlet, finns det en del patienter som kan vara tänkbara.

LÄS MER:Smittspridningen minskar men antal avlidna äldre ökar

LÄS MER:Fritt fram för 80-plussare att boka en tredje vaccindos

ANNONS