Skyltar på Narita Airport i japanska Chiba varnar för det nya viruset efter att en person i Japan smittats.
Skyltar på Narita Airport i japanska Chiba varnar för det nya viruset efter att en person i Japan smittats. Bild: STR

Nytt lungvirus spritt till Japan – höjd beredskap även i Sverige

Utbrottet av ett sars-liknande virus i Kina har spritts till Japan. Sverige har höjt beredskapen, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.
– Enstaka fall är inget problem för oss om det hanteras rätt från början, säger han.

ANNONS
|

Sars var okänt före 2003. Det är en svår akut luftvägssjukdom som orsakas av coronavirus. Vid utbrottet 2003-2004 blev omkring 8000 människor sjuka och över 750 dog.

Nu har ett sars-liknande virus upptäckts i centrala Kina. Det kopplas till en fisk- och skaldjursmarknad i staden Wuhan. Omkring 40 personer ska hittills ha diagnosticerats med viruset i landet samt en kvinna i Thailand. Minst en person har avlidit och för flera är tillståndet allvarligt, rapporterar media.

Nu har smittan även spridits till Japan. En man i 30-årsåldern har testats positivt för viruset i närheten av Tokyo, enligt landets hälsodepartement. Mannen hade besökt Wuhan.

ANNONS

Det finns länder som råder medborgare som reser i regionen att undvika kontakter med djur, marknader och animaliska produkter. Världshälsoorganisationen (WHO) varnar för att lungsjukdomen kan spridas och uppmanar sjukhus världen över att vara uppmärksamma.

LÄS MER:Nytt lungvirus spritt till Japan — höjd beredskap även i Sverige

Statsepidemiologen Anders Tegnell säger att det nya viruset är snällare än både sars och mers som skördat hundratals människoliv.
Statsepidemiologen Anders Tegnell säger att det nya viruset är snällare än både sars och mers som skördat hundratals människoliv. Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT

"Vi får kontinuerligt information"

Anders Tegnell är statsepidemiolog vid Folhälsomyndigheten:

– Efter sars-epidemin finns ett aktivt nätverk mellan världens alla länder för att informera varandra vid den här typen av händelser. Det finns en stor transparens. Vi får kontinuerligt information om vad som inträffar. Vi får WHO:s och de kinesiska, japanska och thailändska myndigheternas bedömning. Det gör att vi också kan värdera vad det betyder för Sverige.

Det är konstaterat att det rör sig om ett virus i den stora coronavirusfamiljen. Enligt Folkhälsomyndigheten återfinns de flesta hos olika djurarter. Endast ett fåtal virustyper kan smitta mellan djur och människor. De sex coronavirus som man vet kan smitta människor ger varierande symtom, från vanlig förkylning till allvarlig luftvägssjukdom.

– Vi vet att det vid några enstaka tillfällen kan sprida sig från djur till människor. När det gäller sars och mers finns en potential för att spridas mellan människor. Därför är det viktigt att vi följer utvecklingen.

– Men det vi och framför allt kineserna har sett tyder på att det är ett betydligt snällare virus. Det tycks ge en mycket mildare sjukdom. Kanske ännu viktigare är att det inte har visat sig att ha samma förmåga att sprida sig mellan människor. Det är tveksamt om det över huvud taget gör det. Om det sker är det i väldigt liten omfattning.

ANNONS

LÄS MER:Dödligt lungvirus kopplas till fiskmarknad

Bara några få har fått en allvarligare sjukdom

Hittills har få fått en allvarligare sjukdom, och dödsfallet är ett undantag som troligen kan relateras till personens tidigare hälsoläge.

– Att vi skulle få samma, världsomspännande problem som med sars är utifrån den kunskapen inte troligt, säger Anders Tegnell.

Riskerna för att svenskar smittas bedöms som mycket låg:

– Dels är det här en del av Kina som få svenskar besöker, dels är marknaden där smittan sannolikt spreds stängd och sanerad. Tiden går också sedan de senaste fallen rapporterades i landet. Erfarenheten är att inkubationstiden, tiden från att man smittas till att man blir sjuk, är ungefär en vecka. Eftersom vi inte ser fler fall blir risken allt mindre.

Men det betyder inte att myndigheterna inte har vidtagit åtgärder:

– Vi har informerat våra smittskyddskolleger och sjukvården ute i landet. Kommer det en svensk från utlandet med något som liknar lunginflammation kommer det att hanteras på ett sätt så att det inte sprids vidare. Något enstaka fall är inget problem för Sverige om det hanteras rätt från början. Med den kunskap vi har behöver vi inte vara oroliga.

LÄS MER:Dödsfall i nytt lungvirus i Kina

ANNONS