Kaffe, vin och motion – men också övervikt – bland framgångsfaktorerna för ett längre liv. Genrebild.
Kaffe, vin och motion – men också övervikt – bland framgångsfaktorerna för ett längre liv. Genrebild. Bild: Christine Olsson/TT

Ny studie: Så lever du längre

Kaffe, vin och övervikt är inte så dåligt som det ofta utmålas – utan kan istället leda till att du lever längre. Det visar en ny studie om 90-åringars levnadsvanor, vilket även Aftonbladet rapporterat om.

ANNONS

I en ny amerikansk studie har forskare mellan 2003 och 2018 tittat på levnadsvanor hos 1 700 personer över 90 år – och hittat flera gemensamma faktorer som gör att människor lever längre. Bland framgångsfaktorerna finns exempelvis vin och kaffe.

– Ett till två glas vin om dagen kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom, säger Bertil Marklund, som är professor i allmänmedicin och folkhälsa och länge har intresserat sig för människors hälsa och livslängd, till Aftonbladet.

– Och kaffe är jättebra. Det minskar risken för diabetes, stroke och alzheimer.

Förklaringen bakom detta tros bland annat vara att de är rika på antioxidanter som är bra att ta bort inflammationer i kroppen.

ANNONS

LÄS MER:Världens äldsta nu ett år äldre

Några extrakilon kan vara bra

Även vanligare faktorer som att motionera eller skaffa en hobby omnämns i studien, men förvånande nog även att ha några extrakilon på kroppen.

– Övervikt och fetma hos äldre är kopplat till mindre död. De kom fram till att det således är mindre anledning att oroa sig för övervikt som riktigt gammal. För äldre är det snarare viktigt att kunna behålla vikten, säger Bertil Marklund till Aftonbladet.

I samtliga av dessa fall gäller dock måttfullhet för att det ska ge positiv effekt på en livslängd.

ANNONS