Ny "skräp-ö" hittad i Stilla havet – större än Mexiko

ANNONS
|

En grupp amerikanska forskare har hittat en ö i södra Stilla havet, utgjord endast av sopor. Ön, som egentligen inte är någon ö utan en massiv ansamling av skräp, beräknas vara nära två miljoner kvadratkilometer stor och ligger utanför Chiles och Perus kust.

– Skräpet består mest av skräppartiklar på mellan en och tre millimeter i diameter, säger Charles Moore vid Algalita marine research and education, till CNN.

Men man har också hittat många olika typer av lådor, gjorda för att förvara fisk, samt fiskebojar. Men av de större föremål man hittat i ansamlingen är deallra vanligasteflytande plastflaskor och flaskkorkar i plast.

ANNONS

Forskarna undersöker nu materialet för att förstå vad det är för typ av plastpartiklar det handlar om.

Skadligt för fiskelivet

Charles Moore är kapten för det fartyg som samlat in prover från "ön".

– Vi måste frukta plast, inte bara för vad det gör på den marina miljön, men vad det gör på oss. Vi måste respektera plast, för vi behandlar det som skräp som vi bara kan kasta iväg, säger han.

Plasten utgör ett stort hot, rapporterar CNN. Småfisk kommer upp till vattenytan på nätterna för att äta plankton, menäter plastpartiklar i stället.

Men det är inte bara småfisken som får i sig kemikalierna från plasten i haven. Det är också de stora djuren som äter småfiskarna, såsom valar.

Två "öar"

Den här nya massiva ansamlingen av skräp har hittats i södra Stilla havet. Men det finns också en "skräp-ö" i norra Stilla havet, som samma forskargrupp hittade för 20 år sedan.Där har forskarna sett att runt 35 procent av småfiskarna har plastkemikalier i sig.

–Vi måste skaffa en ny attityd gentemot plast, det måste återvinnas i en global ekonomi. Annars kommer det hamna i haven och förstöra det marina livet,säger Charles Moore.

Charles Moore ärinitiativtagare tillAlgalita marine research and education. En privat organisation som kämpar för att skydda haven från farligt avfall.

ANNONS

"Skräp-öarna" bildas på grund av världens havsströmmar, som sammanför skräp från olika delar av jordens alla hörn till samma platser.

ANNONS