Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Turkiets president och AKP:s ledare Tayyip Erdogan på besök hos Donald Trump i Vita Huset för ett år sedan. Bild: Evan Vucci
Turkiets president och AKP:s ledare Tayyip Erdogan på besök hos Donald Trump i Vita Huset för ett år sedan. Bild: Evan Vucci

Ny forskning: Republikanerna blir alltmer auktoritära

Det republikanska partiet glider mot mer antidemokratiska värderingar och liknar alltmer vissa auktoritära partier, enligt forskning från Göteborgs Universitet.
– Det republikanska partiet har under de senaste åren börjat brista allt mer när det gäller tilltro och respekt för demokratiska normer, enligt forskningsledaren Anna Lührmann.

Enligt rapporten från V-Dem-institutet, knutet till Göteborgs Universitet, har det republikanska partiet gått ifrån en del klassiskt liberala värderingar. Från ett parti som tidigare liknade klassiska europeiska höger-mitten-partier är republikanerna nu mer lika det turkiska regeringspartiet AKP eller ungerska Fidesz, enligt rapporten.

Anna Lührmann har lett arbetet med rapporten. Bild: Göteborgs Universitet
Anna Lührmann har lett arbetet med rapporten. Bild: Göteborgs Universitet

Anna Lührmann är docent på Göteborgs Universitet och har lett forskningsarbetet.

– Fidesz, AKP och det republikanska partiet i USA har alla varit normala demokratiska partier. På senare år AKP och Fidesz visat bristande tilltro till demokratiska normer, genom att till exempel demonisera motståndare, uppmuntra politiskt våld och inte respektera minoriteter. De har också ”walked the talk” när de väl kommit till makten genom att erodera demokratiska institutioner och politisk frihet. Det man kan vara orolig för är att det republikanska partiet, om de kommer till makten igen, kommer att följa den inslagna vägen, säger Anna Lührmann.

LÄS MER: Amy Coney Barrett godkänd som ny domare i HD

Mer ”illiberala”

V-Dem-institutet har tagit fram ett ”Illiberalism index”. Illiberalism kan översättas som motsatsen till liberalism, alltså inskränkningar i de friheter som en demokrati bygger på. Där har republikanerna förflyttas under de senaste tio åren och är idag närmare Fidesz än partier som till exempel de tyska kristdemokraterna, enligt rapporten.

Forskningen bakom rapporten inleddes för fyra år sedan. Den ursprungliga tanken, enligt Anna Lührmann, var att hitta ett sätt att tidigt upptäcka partier som kan tänkas erodera demokratin.

– Att hitta dem innan de kommer till makten var utgångspunkten. Vi använde samma metod som i vår vanliga forskning med att aggregera expertåsikter. Det bygger på 665 experter runtom i världen som fått bedöma partierna, säger hon.

LÄS MER: Trump: Jag röstade på en kille som heter Trump

Populistisk retorik

Det demokratiska partiet i USA har inte gjort samma glidning, enligt V-Dem. Däremot har båda de två stora amerikanska partier börjat använda mer populistisk retorik än vad typiska partier i demokratier gör, framför allt när det gäller det republikanska partiet.

Rapporten visar också att glidningen mot antidemokratiska värderingar och ståndpunkter är global.

– Ja, vi ser att medianpartiet som styr en demokrati, har blivit mer illiberalt under de senaste åren, säger Anna Lührmann.

Varför är det här är ett problem?

– Det är ett problem som vi har sett med Fidez i Ungern eller AKP i Turkiet. När de här partierna kommer till makten så eroderas den demokratiska standarden.

Republikanerna i USA har varit vid makten i fyra år, har samma sak redan skett där?

– Ja, vi har sett en viss erosion. Till exempel bristande respekt för konstitutionen eller förföljelse av journalister. Det är en mild form av demokratisk erosion och oron är att det kommer att bli värre om republikanerna blir återvalda.

Chef för V-Dem-institutet är Staffan Lindberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

”Den här globala trenden tyder på att samtida hot mot demokrati typiskt sett kommer inifrån regeringarna”, skriver han i rapporten.

Så gjordes rapporten

I januari i år började 665 utvalda experter på olika länders politik bedöma partier som fått mer än fem procent av rösterna i valen mellan 1970 och 2019. Totalt omfattade det 1 955 partier i 1 560 val. Varje fråga som ställdes i underlaget har i snitt besvarats av fyra lokala experter. Svaren har sedan lagts in i V-Dems statistiska modell.

LÄS MER: Staten i staten – de politiska konspirationsteoriernas moder

LÄS MER: Syskon – men på varsin sida i presidentvalet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.