Människor uppmanades i fredags att bära rött för att hedra offren, och hålla avståndet till varandra på grund av coronan, i Nova Scotia.
Människor uppmanades i fredags att bära rött för att hedra offren, och hålla avståndet till varandra på grund av coronan, i Nova Scotia. Bild: Tim Krochak

Nova Scotia i karantän sörjer mordoffer

Inga masshyllningar och inga begravningsmottagningar. Coronapandemin tvingar kanadensiska Nova Scotia att hedra offren vid förra helgens masskjutning i social isolering.
– Hur ska man ens kunna sörja? säger kommunpolitikern Tom Taggart.

ANNONS

Han såg nyheten om att en misstänkt skytt var på fri fot när han med morgonkaffet skrollade igenom sociala medier på söndagsmorgonen.

– Jag bor väldigt nära området. Jag tänkte, vem har hamnat i trubbel nu? Sedan eskalerade det och blev värre, för att sedan bli katastrofalt, säger Tom Taggart till TT.

Han är förtroendevald och representerar kommunen Colchesters tionde distrikt, där det lilla strandsamhället Portapique ligger. Här bodde den utpekade massmördaren, en 51-årig tandtekniker.

Det har gått en vecka sedan han, enligt polisen, tände eld på sina grannars hus och sköt ihjäl de som kom ut. 13 personer dödades i Portapique innan mannen, utklädd till polis och i en fejkad polisbil, åkte vidare och dödade personer han kände och förbipasserande, liksom en polis. Först 13 timmar efter första larmet dödades mannen vid en bensinstation av polis.

ANNONS

Fridfullt strandsamhälle

Taggart beskriver Portapique som något de flesta bara passerar, en skylt och några korsningar, ett strandsamhälle vid Cobequidviken. Här bor omkring 100 åretruntboende och så finns det ett antal fritidshus.

– Det är väldigt fridfullt. Man bor här för att man vill ha livskvalitet, känna sig säker och ha det bekvämt, säger Taggart och fortsätter:

– Hälften låser inte ens dörrarna här omkring.

Det har varit en intensiv vecka för honom med intervjuer med internationella medier, samtal med berörda, och uppstartandet av en minnesfond.

– Jag har också försökt att svara på alla kondoleanser som har kommit in från hela Kanada och övriga världen, säger han.

Stor minnesplats

När något fruktansvärt som en masskjutning inträffar brukar människor sluta upp för att tillsammans sörja och försöka förstå. Men hur gör man det under en pandemi, när man inte ens bör lämna sin bostad?

– Vårt enda sätt att hedra offren har varit de många minnesplatser som är utspridda över centrala och norra delarna i Nova Scotia. De två främsta finns i Portapique. Jag var där i eftermiddags, och det är en jättelik minnesplats som fortsätter att växa, med blommor, nallebjörnar och inramade foton, säger Taggart.

Inga normala begravningar

Men traditionella begravningar, där en mottagning med kaffe och munkar följs av middag med gryta, är uteslutna. Provinsens folkhälsoansvarig har satt ned foten och sagt att några folksamlingar inte är tillåtna.

ANNONS

– Covid gör det svårt. För hur ska folk samlas? Man läser minnesrunorna i lokaltidningen, och sedan blir det inte så mycket mer. Det måste vara väldigt svårt för de drabbade familjerna att få avslut och börja gå vidare, säger han.

En enorm polisutredning pågår för fullt. Ett stort område kring de nedbrända husen i Portapique är fortfarande avspärrat.

– Jag var där nu på kvällen, det stod säkert 20–25 polisbilar där, vilket ger ett hum om hur enorm brottsplatsen är.

Han tror att ett första steg framåt är att de anhöriga kan återvända. Vakter ska placeras vid vägen för att skydda dem från nyfikna.

– Vi måste hjälpa dem att gå vidare, och vi måste se till att det här samhället inte blir känt bara för den här tragedin, och att det så småningom blir den plats som de älskar igen, säger Taggart.

Gustav Sjöholm/TT

Polis undersöker den plats där en kollega till dem sköts ihjäl av gärningsmannen. Arkivbild.
Polis undersöker den plats där en kollega till dem sköts ihjäl av gärningsmannen. Arkivbild. Bild: Andrew Vaughan/AP/TT
'Det är bara en obeskrivlig tragedi som ingen någonsin trodde skulle drabba oss', säger kommunalpolitikern Tom Taggart, som tagit den här bilden över en av minnesplatserna i Portapique.
"Det är bara en obeskrivlig tragedi som ingen någonsin trodde skulle drabba oss", säger kommunalpolitikern Tom Taggart, som tagit den här bilden över en av minnesplatserna i Portapique. Bild: Tom Taggart/Privat/TT

Så här har polisen beskrivit händelseförloppet:

22.26, lördagen den 18 april, kommer första larmet från samhället Portapique. Den utpekade gärningsmannen har där tänt eld på byggnader och skjutit ihjäl de som kom ut. Han har även bränt sitt eget hus. På sju platser hittas dödsoffer.

06.30 på söndagsmorgonen hör mannens flickvän av sig. Hon har hållit sig gömd i skogen i närheten sedan hon misshandlats av mannen och flytt, och berättar att mannen är klädd som en polis och har fordon som ser ut som polisbilar.

På förmiddagen, mer än 12 timmar efter första larmet, kommer larm från Glenholme, sex mil från platsen. Där skjuter gärningsmannen två män och en kvinna till döds och deras bostäder bränns. Därefter åker mannen till Wentworth, på vägen skjuts flera personer till döds.

Strax innan klockan 11 kör mannen i sitt polisbilsliknande fordon upp till en polisbil och skjuter föraren med flera skott. Den skottskadade polisen lyckas köra därifrån. Strax därefter kör gärningsmannen på en annan polisbil, skjuter ihjäl föraren och tar hennes vapen. En förbipasserande som stannat till skjuts också till döds. Han tar hennes fordon, kör till en person han känner och dödar henne.

Därefter byter han om och åker till en mack där en polispatrull stannat för att tanka. Där skjuts gärningsmannen till döds klockan 11.26.

Totalt har han då dödat 22 personer.

Källa: Polisen

ANNONS