Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Norska tullen beslagtog sexdockor i barnformat

I flera månader har norska tullen beslagtagit sexdockor som ser ut som naturtrogna barn, skriver norska VG. Dockorna har även stoppats i tullen i Sverige. – Det gör mig illamående, säger Jørn Ferner Bergersen på norska tullverket till tidningen.

"Tullverket har sedan hösten 2016 upptäckt en ny trend där norska medborgare beställer sexdockor som ser ut som naturtrogna barn", skriver norska tullverket i ett uttalande på fredagen. Första gången man upptäckte den här typen av paket var 2016. Sedan oktober förra året har 21 dockor av den typen stoppats i tullen. 

– Tullverket finner att importen av sexdockor som ser ut som barn ökar. Mottagarna är uteslutande män och lever från norr till söder i Norge och kommer från alla samhällsskikt, säger Jørn Ferner Bergersen, tillförordnad biträdande chef för Tullverkets underrättelsecentrum, i ett pressmeddelande. 

Mottagarna är norska medborgare i åldrarna 18 till 60 år. En av dem är dömd för sexualbrott men flera har tillgång till barn via jobb eller familj och är sedan tidigare okända för polisen. 

– Jag vet att jag reagera våldsamt när jag ser detta. Det gör mig illamående, säger Jørn Ferner Bergersen till VG.

Naturtrogna barndockor

Dockorna uppges vara en meter långa och se väldigt naturtrogna ut. Några av dem var insvepta i filtar medan andra var iklädda barnkläder. I ett preessmeddelande skriver polisen att sexuellt umgänge kan dockorna kan göra det möjligt för en potentiell pedofil att få över gränsen och begå sexuella brott mot barn. 

En person uppges vara frihetsberövad för förvaring av dockor, skriver VG.

Förekommer i Sverige

Dockorna har också stoppats i tullen i Sverige. 

– Vi har haft några försändelser som vi har omhändertagit. Det handlade om dockor som beställts från Kina, säger Evelina Mibesjö, pressinformatör på Tullverket. 

Hittills i år har det stoppats tre sexdockor av svenska tullen då man misstänker barnpornografibrott. Ärenden har lämnats över till polisen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.