Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Gorm Kallestad/TT
Bild: Gorm Kallestad/TT

Norsk studie: Fler smittade bland de som åker kollektivt

De som reser kollektivt löper större risk att smittas av coronaviruset. Det visar en studie vid Oslo universitetssjukhus.

Att resa kollektivt ökar risken att bli smittad av coronaviruset, enligt en studie vid Oslo universitetssjukhus.

Studien som norska NRK rapporterar om startade i våras, innan myndigheterna i Norge införde krav på munskydd i kollektivtrafiken där det inte finns möjlighet att hålla avstånd, och kan därför inte ge några svar på om munskydden har haft någon effekt.

Fler smittade bland de som reser kollektivt

Den är heller inte granskad och publicerad i någon medicinsk tidskrift och forskaren Arne Søraas som leder studien säger att det kan finnas andra orsaker än resor med kollektivtrafik bakom sambandet, till exempel att de som reser kollektivt har ett annat beteende än andra.

– Ja, det kan det, och det är en osäkerhet vi måste ta hänsyn till. Vi har letat efter det tillsammans med våra bästa statistiker och inte hittat något. Men man kan aldrig vara säker på att man har korrigerat för absolut allt, säger han till NRK.

Siffrorna i undersökningen baseras på 116 000 personers svar kring hur de har agerat under pandemin och deltagarna är i alla åldrar spridda över hela landet.

Hittills har resultaten delats med deltagarna och rapporterats fortlöpande till myndigheterna.

Bäst data har studien vad gäller vårdpersonal i och med att de har testats oftare än andra grupper i samhället.

LÄS MER: Färre inspektioner under corona – så smittar viruset på jobbet

50 procents högre risk

För vårdpersonal som reser kollektivt såg forskarna en ökad risk för att smittas med omkring 50 procent, jämfört med de som färdades på andra sätt. Forskarna själva menar dock att det är svårt att kvantifiera resultaten.

– Det viktiga är att vi såg ett samband, säger Arne Søraas till NRK.

Något som förvånade forskarna är att de som ofta handlade i butik inte har smittats mer än de som inte har handlat. Även träningsvanor, såsom besök på gym, har inkluderats i studien, men dess resultat har ännu inte analyserats.

Forskarna själva noterar att studien inte kan slå fast något säkert om orsakssambanden, men att den ändå kan ge information om möjliga smittovägar.

I ett nyhetsbrev från studien skriver forskarna:

”Detta är inte avgörande bevis för att viruset överförs inom kollektivtrafiken, men vi i corona-studien rekommenderar alla att noga sätta sig in i myndigheternas råd om kollektivtrafiken och följa dem noga. Ta gärna med en flaska handsprit när du åker buss eller tåg”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.