Anhängare till oppositionspartiet VMRO-DPMNE firar framgångarna i lokalvalet vid partiets högkvarter i huvudstaden Skopje på söndagskvällen.
Anhängare till oppositionspartiet VMRO-DPMNE firar framgångarna i lokalvalet vid partiets högkvarter i huvudstaden Skopje på söndagskvällen. Bild: Boris Grdanoski/AP/TT

Nordmakedoniens premiärminister avgår

Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev meddelar att avgår till följd av det dåliga valresultatet för hans socialdemokrater i helgens lokalval.

ANNONS

– Jag tar ansvaret för resultatet i de här valen. Jag avgår som premiärminister och som ledare för Socialdemokraterna, sade Zaev vid en presskonferens.

Zaev tillträdde 2017, och kom året därpå överens med Grekland om att lägga till "Nord" i landets namn, för att kunna gå med i Nato och så småningom EU.

Sommaren 2020 vann han valet och kunde efter en utdragen process bilda en brokig koalitionsregering tillsammans med bland annat det största partiet som representerar landets albanska minoritet.

Förlorade i Skopje

Även om officiella resultat från helgens val ännu inte kommit in erkände Zaev att hans parti besegrats i det viktiga borgmästarvalet i huvudstaden Skopje. Sittande borgmästaren Petre Shilegov förlorade där mot mittenhögerutmanaren Danela Arsovska, som blir den första kvinnan på posten.

ANNONS

Kandidater som stöds av landets huvudsakliga oppositionsparti VMRO-DPMNE ser ut att vinna i minst hälften av landets kommuner, medan Socialdemokraterna tar hem segern i färre än 20. Vid valen 2017 vann som jämförelse Socialdemokraterna på 57 platser och VMRO-DPMNE bara fem.

Vill se nyval

Hristijan Mickoski, ledare för VMRO-DPMNE vill att nya parlamentsval hålls till följd av resultatet och anser inte att socialdemokraterna inte längre har legitimitet.

– Det här är en ny verklighet. Det bästa nu vore nyval, säger han.

Egentligen ska nästa parlamentsval hållas först 2024, men det är upp till parlamentet att bestämma hur man vill göra. Enligt landets grundlag måste man först godkänna Zaevs avgång, vilket inte är givet. Regeringskoalitionen har 62 av 120 stolar.

Om avgången godkänns inleds förhandlingar om att bilda en ny regering under en annan socialdemokratisk ledare.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS