Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arlene Foster från nordirländska unionistpartiet DUP håller presskonferens i Bryssel.

Nordirländskt nej till EU-utkast

Stämningen var trevlig, men Nordirlands nej lika fast som förut, när landsdelens unionistledare mötte EU:s brexitförhandlare i Bryssel.

Den brittiska ilskan var stor kring förra veckans EU-utkast till utträdelseavtal mellan Storbritannien och EU. I texten ingår nämligen skrivningar om att det brittiska Nordirland ska vara kvar i EU:s tullområde om inte någon annan lösning nås under fortsättningen av brexit-förhandlingarna.

Oacceptabelt anser både London och Belfast och det upprepades när ledningen för det nordirländska unionistpartiet DUP kom på besök till Bryssel på tisdagen. DUP tycker inte att EU:s skrivningar ger någon rättvisande tolkning av det som EU och britterna i princip kom överens om i december.

- Varken exakt eller rättvist, sade partiledaren Arlene Foster på en presskonferens, enligt nyhetsbyrån AFP.

Stämningen vid mötet beskrev hon ändå som konstruktiv. Och via Twitter hälsade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier efteråt att "EU söker efter praktiska lösningar för att undvika en hård gräns".

Mötet skedde i ett intensivt läge i brexit-diskussionerna. På onsdagen lägger EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk fram ännu ett utkast – den här gången om EU:s riktlinjer i kommande förhandlingar om hur EU:s och Storbritanniens framtida relation ska se ut.