Indien förbjöd att ta reda på ett ofött barns kön 1994, i ett försök att stävja selektiva aborter. Arkivbild.
Indien förbjöd att ta reda på ett ofött barns kön 1994, i ett försök att stävja selektiva aborter. Arkivbild. Bild: Mustafa Quraishi/AP/TT

Noll flickor födda i 132 indiska byar

På tre månader föddes inte en enda flicka i 132 byar i distriktet Uttarkashi i norra Indien. Nu har myndigheter markerat byarna ifråga med "röd flagg" och håller dem under bevakning, skriver tidningen Times of India.

ANNONS

Under tremånadersperioden föddes totalt 216 pojkar i byarna, samtidigt som inte en enda flicka kom till världen.

-Det är misstänksamt och kan bero på selektiva flickaborter, säger Uttarkashis distriktschef Ashish Chauhan till tidningen.

Han påpekar samtidigt att det kan handla om sammanträffanden men eftersom man inte vet orsaken kommer byarna att övervakas under en halvårsperiod. En omfattande kampanj för att öka medvetenheten och kunskapen i frågan har också lanserats.

-Noll flickfödslar i 132 byar i distriktet är chockerande eftersom vi väldigt sällan hör talas om eller ser fall av selektiva flickaborter i bergen, säger parlamentsledamoten Gopal Rawat i byn Gangotri.

ANNONS

Statistiken har kastat ljus på den indiska könsfördelningen, där antalet män i förhållande till kvinnor stadigt ökat sedan 1960-talet.

Så kallade selektiva flickaborter baserade på fosterdiagnostik är förbjudna enligt lag i Indien men är till synes fortfarande utbrett. En rapport från Indiens finansdepartement 2018 konstaterade ett underskott på 63 miljoner flickor och kvinnor i landet, på grund av selektiva aborter och att pojkar ges mer omsorg. Enligt rapporten är fördelningen allra skevast i delstaterna Punjab och Haryana, där det går 1 200 pojkar på 1 000 flickor under sju år.

ANNONS