Agustin Sosa, från det spanska utrikesdepartementet, diskuterar ett erbjudande om asyl och spanskt medborgarskap med Aminatou Haidar.
Agustin Sosa, från det spanska utrikesdepartementet, diskuterar ett erbjudande om asyl och spanskt medborgarskap med Aminatou Haidar.

Nekas återvända till Västsahara

ANNONS
|

Aminatou Haidar tilldelades nyligen ett fredspris i New York. Vid hemkomsten greps hon på flygplatsen i al-Ayun, huvudort i det ockuperade Västsahara, och förvisades av marockanska myndigheter till Lanzarote.

Hennes brott sägs vara att hon vid återkomsten från New York vägrade att fylla i uppgiften om medborgarskap och att hon skrev Västsahara som adress.

Aminatou Haidar upplystes om att Västsahara inte existerar, utan att det är en del av Marocko. Hon fråntogs passet och sattes på ett plan till Kanarieöarna.

Sedan två veckor befinner hon sig på flygplatsen i Arrecife på Lanzarote, där hon hungerstrejkar för att Marocko utvisat henne och för att Spanien lät henne komma till Kanarieöarna utan pass.

ANNONS

I ett försök att lösa dilemmat erbjöds Haidar i helgen asyl och spanskt medborgarskap. Men hon tackar nej och anklagar regeringen i Madrid för att ställa sig på den marockanska regeringens sida eftersom hon togs emot på spansk mark utan pass.

- Jag trodde aldrig att den spanska regeringen skulle spela ett sådant smutsigt spel. Mitt hemland är Västsahara, även om det är illegalt ockuperat av Marocko, säger Aminatou Haidar, som vill ha tillbaka sitt gamla pass.

Haidar tilldelades förra året Robert F Kennedy Human Rights Award. Och Marcela Goncalves Margerin, representant för Robert F Kennedy-centret i Washington, befann sig i helgen på Lanzarote.

- De har brutit mot sina egna lagar genom att acceptera att ta emot henne utan pass, sade Goncalves Margerin till brittiska Guardian.

Spanska skådespelare, artister och sångare höll i helgen en konsert till 42-åriga Aminatou Haidars stöd i närheten av Madrid. Sångaren Dani Macaco var en av dem som försökte påverka på sin regering.

- Om hon dör kommer regeringen att få stora problem. Vi försöker att använda vår popularitet för att pressa på än mer och vi hoppas att hon överlever, sade Macaco enligt BBC.

Nobelpristagarna José Saramago, spansk författare, och José Ramos-Horta, president i Östtimor, filmregissören Pedro Almodóvar och Oscarsvinnande skådespelaren Javier Bardem finns bland dem som stöder Haidar.

ANNONS

Människorättsorganisationen Amnesty International och Obama-administrationen har uttalat sin oro för Haidars tillstånd.

- USA är fortsatt oroliga för den västsahariska aktivisten Aminatou Haidar hälsa och välbefinnande, sade utrikesdepartementets talesman Ian Kelly i helgen.

- Och vi manar till en snabb lösning av hennes juridiska status.

Omar Azziman, Marockos ambassadör i Spanien, ansåg att Haidar uppträtt som en stridande från Polisario.

- Varför ska den marockanska regeringen söka en lösning för en kvinna som förnekar att hon är marockan? sade Azziman.

Aminatou Haidar har fått flera internationella människorättspriser och nominerades förra året till Nobels fredspris. Hon har riskerat sitt liv, blivit torterad och suttit flera år i marockanska fängelser för sin fredliga kamp för västsahariernas rättigheter. När hon senast satt fängslad, 2005, fick hon EU-parlamentets prestigefyllda Sacharovpris.

- Jag är en människorättsaktivist som bara protesterar med fredliga medel, säger den hungerstrejkande Aminatou Haidar, som vill återvända hem till sina två barn i al-Ayun.

- Antingen finner den spanska regeringen ett sätt för mig att resa hem, eller så fortsätter jag tills jag dör.

Marocko lade under sig merparten av Västsahara 1975 när Spanien lämnade området. Befrielserörelsen Polisario inledde en väpnad kamp som varade tills FN medlade fram ett vapenstillestånd 1991.

Marocko erbjuder begränsat självstyre för territoriet, medan Polisario, som stöds av Algeriet, vill ha en folkomröstning där självständighet är ett av alternativen.

Inget land har erkänt Marockos överhöghet över Västsahara, men FN:s säkerhetsråd är splittrat i frågan. En del alliansfria stater stöder Polisario medan Frankrike och USA ger stöd till Marockos förslag om självstyre. (TT)

ANNONS