Bolivias president Evo Morales (till höger) och hans delegation under besöket på måndagen vid Internationella domstolen i Haag i Nederländerna.
Bolivias president Evo Morales (till höger) och hans delegation under besöket på måndagen vid Internationella domstolen i Haag i Nederländerna.

Nej för Bolivia i havsdispyt med Chile

Det blev blankt nej för Bolivia. Internationella domstolen (ICJ) har beslutat i frågan om Chile måste förhandla om att erbjuda inlandsstaten Bolivia tillgång till en kustremsa mot Stilla havet som landet förlorade i ett krig 1884.

ANNONS
|

Bolivia tog 2013 bråket till domstolen och landets president Evo Morales, som lagt stor prestige i målet, närvarade när domen föll i Haag i Nederländerna. Men inte hjälpte det.

- Med tolv röster mot tre har domstolen funnit att republiken Chile inte har en juridisk skyldighet att förhandla, säger domaren Abdulqawi Ahmed Yusuf.

De båda länderna har flera gånger hållit samtal om frågan – men nu har ICJ alltså slagit fast att detta inte innebär att Bolivia kan tvinga Chile att sätta sig i reella förhandlingar.

ANNONS

Länderna har helt saknat diplomatiska relationer sedan 1978, då Bolivias senaste försök att förhandla fram tillgång till kusten ledde till förnyade spänningar.

Bolivia hoppades att tillgång till landets gamla, flera hundra kilometer långa kustremsa skulle ge stora möjligheter till ökad tillväxt och utveckling i vad som är Sydamerikas fattigaste land. Chile framhåller å sin sida att de nuvarande gränserna baseras på ett fredsavtal från 1904, som måste respekteras.

TT-AFP

ANNONS